Uniunea Europeană amână cu un an aplicarea reglementărilor impuse băncilor privind capitalizarea Basel III

Uniunea Europeană va amâna cu un an implementarea elementului de bază din etapa finală a standardelor globale privind capitalul băncilor (cunoscute sub denumirea Basel III), până în ianuarie 2026, în contextul întârzierii "foarte probabile" din Statele Unite, a anunţat marţi comisarul european pentru Servicii Financiare, Stabilitate Financiară şi Uniunea Pieţelor de Capital, Mairead McGuinness, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 18 iun. 2024, 17:46
Uniunea Europeană amână cu un an aplicarea reglementărilor impuse băncilor privind capitalizarea Basel III

Organismele globale de reglementare s-au străduit aproape un deceniu după criza financiară din 2008 să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, pentru a evita o repetare a acesteia. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane, mai profitabile. Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a convenit în 2017 cerinţe suplimentare de capital.

Este clar că SUA nu vor putea îndeplini termenul limită pe care l-au stabilit în iulie 2025 pentru standardele globale mai stricte privind capitalul băncilor. „În practică, este foarte probabil ca aplicarea reglementărilor Basel III în SUA să nu aibă loc înainte de 1 ianuarie 2026, cel mai devreme”, a declarat Mairead McGuinness, la o conferinţă.

UE intenţiona să introducă toate reglementările în ianuarie 2025 dar acum va amâna cu un an secţiunea referitoare la modul în care băncile asigură riscurile în portofoliile lor de tranzacţionare.

„Această amânare de un an asigură un nivel global de concurenţă echitabil, pentru acele bănci europene care concurează cu alţi jucători mondiali. Le dă timp pentru a vedea ce fac alţii. În UE, aderăm cu fermitate la intrarea în vigoarea a majorităţii reglementărilor Basel III la 1 ianuarie 2025”, a afirmat oficialul european.

UE a inclus şi alte reglementări, care nu fac parte din Basel III, pentru a armoniza cerinţele minime din blocul comunitar în vederea autorizării subsidiarelor băncilor care au sediile în afara UE.

De asemenea, sunt incluse reguli privind cerinţele tranzitorii de capital pentru criptoactivele deţinute de bănci şi modificări pentru a îmbunătăţi modul în care creditorii gestionează riscurile legate de mediu, societate şi guvernanţă (ESG).

Rezerva Federală a SUA (Fed) a propus aplicarea reglementărilor finale Basel III de la mijlocul anului viitor, în acelaşi timp cu Marea Britanie.

Dar băncile importante din SUA sunt reticente în îndeplinirea cerinţelor organismului global de reglementare bancară, în special a reformelor finale privind capitalul, necesar pentru ca plătitorii de taxe să nu mai trebuiască să salveze creditorii cu probleme.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Prețul mare al mezelurilor i-a mutat pe români din supermarket în carmangerii, de unde cumpără vrac
Prețul mare al mezelurilor i-a mutat pe români din supermarket în carmangerii, de unde cumpără vrac
În ciuda statutului României de producător tradițional de preparate din carne, cu o multitudine de furnizori regionali și naționali, creșterea susținută a prețurilor cărnii materie primă......
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Valoarea activelor fondului ETF BET Patria – Tradeville, administrat de SAI Patria Asset Management SA, companie membră ...
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către managerii companiilor de stat. Unde se vor duce banii
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către ...
Conducerile Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Romgaz au fost de acord să renunţe la o parte din salariu şi să doneze ...
Modernizarea reactorului 1 a centralei de la Cernavodă a obținut acordul de mediu
Modernizarea reactorului 1 a centralei de la Cernavodă a obținut acordul de mediu
Două proiecte esenţiale pentru viitorul energetic al României, modernizarea reactorului 1 de la Cernavodă şi extinderea ...