Uniunea Europeană ar putea bloca accesul companiilor din afară la contracte guvernamentale

Economica.net
21 03. 2012
ue_steag_58673200

În special companiile europene de software au reclamat că sunt dezavantajate la licitaţiile pentru contracte guvernamentale din China, în timp ce Comisia Europeană este îngrijorată că legislaţia americană favorizează firmele locale, relatează Reuters.

Pentru a contracara concurenţa neloială, comisarii pentru Piaţa Internă şi Comerţ au făcut propuneri care ar putea schimba drastic politica în domeniul atribuirii contractelor publice, în domenii pornind de la construcţia de autostrăzi şi până la administrarea reţelelor de date.

Aceste contracte sunt printre cele mai profitabile la nivel mondial, valorând peste 500 de miliarde de euro pe an, potrivit datelor UE.

„Uniunea nu trebuie să mai fie naivă, trebuie să aibă ca obiectiv corectitudinea şi reciprocitatea în comerţul mondial”, a declarat Michel Barnier, comisarul pentru Piaţa Internă, care a redactat propunerea în colaborare cu Karel de Gucht, comisarul pentru Comerţ.

Potrivit propunerii, autorităţile publice europene pot exclude companiile străine de la procedurile de atribuire a contractelor în valoare de peste 5 milioane de euro, dacă există dovezi că firmele europene sunt tratate în acest fel de către autorităţile publice din străinătate.

Proiectul este deja criticat puternic de ţări din interiorul sau din afara UE, Germania, Suedia şi Marea Britanie considerând că propunerea mai degrabă ar închide decât ar deschide pieţele, într-o perioadă în care bugetele sunt strâmtorate.

Pentru ca proiectul să fie aprobat este nevoie de susţinere din partea majorităţii calificate a ţărilor şi a majorităţii membrilor Parlamentului European.

În Germania există temerea că ar putea fi afectate serios companiile auto, de inginerie şi IT, având în vedere că propunerea permite autorităţilor publice să excludă oferte comune ale unor companii din UE şi din afara acesteia, în cazul în care companiile străine vor asigura cea mai mare parte a lucrărilor.

„Această posibilitate de excludere de la licitaţii a unor companii din UE ar provoca probleme serioase pentru firmele germane şi din alte ţări comunitare”, potrivit unui document obţinut de Reuters.

CE a fost reticentă în trecut să atace problema protecţionismului de pe alte pieţe şi a respectat prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului referitoare la achiziţiile publice.

Datele UE arată însă că exporturi UE de numai 10 miliarde de euro, respectiv 0,08% din PIB-ul Uniunii intră pe piaţa mondială a achiziţiilor publice.

În ianuarie, UE a cerut Chinei să respecte acordul OMC referitor la achiziţiile publice, dar autorităţile de la Beijing au refuzat.

Potrivit CE, companiile străine au acces la contracte publice din UE de 352 de miliarde de euro. În schimb, SUA oferă contracte publice de 178 de miliarde de euro străinilor, iar Japonia de numai 27 de miliarde de euro.

Datele referitoare la piaţa chineză a achiziţiilor publice, de 83 de milairde de euro, sunt mai greu de obţinut, a precizat executtivul UE.