Următoarea rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra începe la 1 iunie.
Până acum UE a cerut menţinerea situaţiei actuale, în care pescuitul are loc majoritar în apele teritoriale ale Regatului Unit, dar cea mai mare parte a capturilor merg spre pescarii europeni.
Regatul Unit a anunţat că doreşte ca după încheierea perioadei de tranziţie să deţină controlul deplin asupra teritoriului său maritim şi asupra pescuitului din el.
”Linia noastră iniţială de a menţine termenii actuali este imposibil de susţinut. Ea este evident nerealizabilă, aşa că vom încerca să ne apropiem cumva poziţiile”, a explicat un diplomat european.
Potrivit unui alt reprezentant al blocului comunitar, Comisia Europeană – care negociază cu Londra în numele celor 27 de ţări membre – ar putea să-şi nuanţeze cererile prezentate până acum dacă Regatul Unit va face acelaşi lucru. ”Există semnale ale unei posibile reconcilieri între abordări”, a explicat acesta.
Perioada de tranziţie post-Brexit, în care Regatul Unit aplică regulile UE, se încheie pe 31 decembrie 2020. Dacă până la această dată nu se va încheia un acord şi Londra nu-şi schimbă poziţia privind extinderea acestei perioade, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
În urmă cu zece zile s-a terminat fără progrese substanţiale o nouă rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra, pe care negociatorul-şef european Michel Barnier a descris-o drept ”dezamăgitoare”.
Barnier s-a arătat pesimist cu privire la şansele încheierii unui acord cu Londra până la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, precizând că UE se pregăteşte pentru un asemenea scenariu.