Uniunea Europeană este gata să adopte o poziţie mai conciliantă faţă de Regatul Unit în tratativele post-Brexit

Uniunea Europeană este dispus să renunţe, în negocierile cu Regatul Unit prevăzute pentru săptămâna viitoare, la abordarea sa ''maximalistă'' privind pescuitul, au anunţat surse diplomatice europene, aceasta fiind cea mai importantă concesie făcută de blocul comunitar în discuţiile cu Londra asupra viitoarelor relaţii dintre ele, relatează marţi Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 26 mai 2020, 12:59
Uniunea Europeană este gata să adopte o poziţie mai conciliantă faţă de Regatul Unit în tratativele post-Brexit

Următoarea rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra începe la 1 iunie.

Până acum UE a cerut menţinerea situaţiei actuale, în care pescuitul are loc majoritar în apele teritoriale ale Regatului Unit, dar cea mai mare parte a capturilor merg spre pescarii europeni.

Regatul Unit a anunţat că doreşte ca după încheierea perioadei de tranziţie să deţină controlul deplin asupra teritoriului său maritim şi asupra pescuitului din el.

”Linia noastră iniţială de a menţine termenii actuali este imposibil de susţinut. Ea este evident nerealizabilă, aşa că vom încerca să ne apropiem cumva poziţiile”, a explicat un diplomat european.

Potrivit unui alt reprezentant al blocului comunitar, Comisia Europeană – care negociază cu Londra în numele celor 27 de ţări membre – ar putea să-şi nuanţeze cererile prezentate până acum dacă Regatul Unit va face acelaşi lucru. ”Există semnale ale unei posibile reconcilieri între abordări”, a explicat acesta.

Perioada de tranziţie post-Brexit, în care Regatul Unit aplică regulile UE, se încheie pe 31 decembrie 2020. Dacă până la această dată nu se va încheia un acord şi Londra nu-şi schimbă poziţia privind extinderea acestei perioade, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În urmă cu zece zile s-a terminat fără progrese substanţiale o nouă rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra, pe care negociatorul-şef european Michel Barnier a descris-o drept ”dezamăgitoare”.

Barnier s-a arătat pesimist cu privire la şansele încheierii unui acord cu Londra până la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, precizând că UE se pregăteşte pentru un asemenea scenariu.

Te-ar mai putea interesa și
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusă în reforma pensiilor speciale – Florin Manole, ministrul Muncii
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusă în reforma pensiilor speciale – Florin Manole, ministrul ...
Reforma pensiilor speciale pe care va trebui să o reluăm presupune mai multe lucruri, printre care și o creștere a vârstei de pensionare la 65 de ani, a declarat, joi, ministrul Muncii,......
Gigantul Hidroelectrica a ieșit iar în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel cu care vinde populației
Gigantul Hidroelectrica a ieșit iar în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel ...
Hidroelectrica, firma de stat care este cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit în piață ...
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
Sectorul telecomunicațiilor este esențial pentru comunicarea modernă, dar și dezvoltarea economică, permițând orice, ...
Calea ferată Ploiești – Focșani: Proiectul de modernizare a liniei de 143 km, aprobat la finanțare prin CEF, cu 45 de milioane de euro
Calea ferată Ploiești – Focșani: Proiectul de modernizare a liniei de 143 km, aprobat la finanțare prin CEF, cu ...
Comisia Europeană a aprobat finanțarea prin programul CEF a proiectului de modernizare a liniei de cale ferată Ploiești ...