Uniunea Europeană își condiționează ajutorul financiar către Ucraina de colaborarea acesteia cu FMI

Ucraina trebuie să colaboreze constructiv cu Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi asigura 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, a declarat marţi la Kiev şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell (foto), citat de Reuters, relatează Agerpres.
Economica.net - mar, 22 sept. 2020, 16:42
Uniunea Europeană își condiționează ajutorul financiar către Ucraina de colaborarea acesteia cu FMI

Ameninţările la adresa independenţei autorităţilor judiciare şi de ordine publică ucrainene au îngreunat acordul în valoare de cinci miliarde de dolari cu FMI, necesar Ucrainei pentru a face faţă problemelor economice create de criza coronavirusului. Partenerii occidentali ai Kievului sunt îngrijoraţi de progresul reformelor.

„Suntem gata să acordăm asistenţă macro-financiară în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a contribui la limitarea căderii economice provocate de coronavirus”, a afirmat Borrell într-o vizită la Kiev. „Iar Ucraina trebuie să se angajeze constructiv şi cu Fondul Monetar Internaţional şi faţă de condiţiile privind statul de drept legate de acest ajutor”, a adăugat el.

Adjunctul şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat că acţionează pentru îndeplinirea condiţiilor FMI şi speră să poarte un dialog online cu misiunea Fondului.

Întrebat dacă este posibil să fie periclitat regimul fără vize pentru ucraineni, Borrell a răspuns că după ultima revizuire, în iulie, UE a ajuns la concluzia că Ucraina îndeplineşte în continuare criteriile necesare. El a precizat însă că este nevoie de asigurarea „independenţei, eficienţei şi durabilităţii cadrului instituţional anticorupţie” şi trebuie evitată „politizarea activităţii tuturor instituţiilor implicate în aplicarea legii”.

Criticile la adresa procedurii de selecţie a noului procuror anticorupţie din Ucraina l-au determinat pe un membru al comisiei de politică externă a Parlamentului European să pună la îndoială libertatea de circulaţie a ucrainenilor în UE, fără vize.

Occidentul a sprijinit financiar şi diplomatic Ucraina după protestele Maidan din 2014, care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova, şi după ce Rusia a anexat în acelaşi an peninsula Crimeea.

Te-ar mai putea interesa și
Record istoric de poluare atins sâmbătă în orașul pakistanez Lahore, de peste 80 de ori mai mare decât nivelul maxim considerat acceptabil de OMS
Record istoric de poluare atins sâmbătă în orașul pakistanez Lahore, de peste 80 de ori mai mare decât nivelul maxim ...
Poluarea aerului din Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, a atins sâmbătă un record istoric, de peste 80 de ori mai mare decât cel considerat acceptabil de Organizaţia Mondială a......
SUA anunță că va desfășura mai multe trupe în Orientul Mijlociu pentru a apăra Israelul și ca avertisment pentru Iran
SUA anunță că va desfășura mai multe trupe în Orientul Mijlociu pentru a apăra Israelul și ca avertisment pentru Iran
Statele Unite au anunţat noi desfăşurări militare în Orientul Mijlociu care vor sosi "în lunile următoare" pentru ...
Din ce mai face bani Auchan în afară de comerțul cu alimente
Din ce mai face bani Auchan în afară de comerțul cu alimente
Retailerul francez Auchan și-a bugetat ca până în 2028 să investească peste 515,9 milioane de lei (în jur de 103,7 ...
Washingtonul oferă un nou ajutor de 425 de milioane de dolari Ucrainei
Washingtonul oferă un nou ajutor de 425 de milioane de dolari Ucrainei
Statele Unite ale Americii au anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în sumă de 425 de milioane de dolari, ...