„Este urgent să restabilim nivelul de pregătire al forţelor noastre armate şi să refacem stocurile”, a afirmat în faţa unei comisii a Parlamentului European Stijn Mols, şeful diviziei pentru securitate şi apărare din cadrul serviciului diplomatic al UE.
Conform Reuters, miniştrii apărării ai statelor membre se vor întâlni din nou pe 15 noiembrie, iar Mols şi-a exprimat speranţa că vor prezenta propuneri concrete în ce priveşte achiziţii coordonate de armamente.
Potrivit acestuia, statele UE au nevoie de sisteme de apărare antiaeriană şi antirachete, sisteme antitanc şi de artilerie, precum şi de drone. Bruxellesul speră într-un număr de 5-7 ‘proiecte emblematice’ pentru a coordona achiziţiile statelor membre în domenii precum muniţiile.
În Uniunea Europeană achiziţiile în materie de apărare sunt rareori realizate în comun, statele membre preferând să-şi susţină industriile naţionale.
„Acum este cu adevărat ocazia pentru noi toţi să lăsăm deoparte aceste interese naţionale îndelungate”, a spus Stijn Mols.
La rândul său, Timo Pesonen, şeful Direcţiei Generale Apărare, Industriei şi Spaţiu a Comisiei Europene, a afirmat că ţările UE au neglijat prea mult timp investiţiile de apărare.
În vreme ce în UE aceste investiţii s-au majorat cu 22% în 20 de ani, ele au crescut cu 66% în SUA, cu aproape 300% în Rusia şi cu peste 600% în China, a arătat oficialul Comisiei.