Despre această dispută Occidentul a avertizat că, dacă nu se rezolvă, ar putea duce la declanşarea unor violenţe etnice.
„Avem o înţelegere”, a postat Josep Borrell pe Twitter după convenirea acordului la Bruxelles, cu medierea UE.”Sunt foarte încântat să anunţ că negociatorii şefi ai Kosovo şi Serbiei au convenit, cu facilitarea UE, asupra unor măsurilor pentru a evita o escaladare ulterioară şi pentru a se concentra pe deplin asupra propunerii de normalizare a relaţiilor lor”.
Kosovo avea planificat să înceapă să emită amenzi de joi pentru aproximativ 10.000 de şoferi sârbi care continuă să folosească la maşini plăcuţe de înmatriculare emise de Serbia.
Încercarea anterioară de luni a eşuat după ce premierul kosovar Albin Kurti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic nu au reuşit să ajungă la un acord, iar Priştina a fost nevoită să amâne cu 48 de ore amendarea şoferilor după o solicitare din partea SUA.
„Serbia va înceta să elibereze plăcuţe de înmatriculare cu denumirea oraşelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta acţiuni suplimentare privind reînmatricularea vehiculelor”, a scris Borrell.
Kosovo a încercat anul acesta să solicite minorităţii sârbe să îşi schimbe vechile plăcuţe de dinainte de 1999, când făcea încă parte din Serbia, dar sârbii din partea de nord s-au opus, uneori violent. Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în această zonă refuză să recunoască autoritatea Priştinei continuând să considere că fac parte din Serbia.
Preşedintele kosovar Vjosa Osmani a mulţumit Statelor Unite pentru acord.”Sprijinul lor pentru procesul de dialog dintre Kosovo şi Serbia este indispensabil. Kosovo este recunoscător”, a scris Osmani pe Twitter.