”Avem în vedere stabilirea de contacte. Aceste contacte se vor face la nivel operaţional şi noi sperăm că acest lucru va avea loc în curând”, a declarat sub acoperirea anonimatului acest diplomat.
Aceste contacte nu vor avea loc ”la nivel politic, nici la nivel de înalţi responsabili”, a insistat el, adăugând că UE are un însărcinat cu afaceri pentru Siria, cu reşedinţa la Beirut.
După o ofensivă de 11 zile, coaliţia rebelilor dominată de gruparea islamistă sunită radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), condusă de Abu Mohammad al-Jolani, a preluat controlul în Damasc duminică, punând capăt unei jumătăţi de secol în care familia Assad s-a aflat la putere.
UE vrea să ”trimită mesaje” noilor autorităţi siriene, în special cu privire la respectarea minorităţilor, a drepturilor omului şi a integrităţii teritoriale a ţării.
Siria nu ar trebui să repete ”scenariile terifiante” din Irak, Libia şi Afganistan, a avertizat marţi şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas. UE a precizat însă că nu a avut ”niciun contact” cu liderii HTS.