UE pregăteşte acordarea, preferenţială, de vize de liberă circulaţie Rusiei

Economica.net
16 11. 2011

Miniştrii de externe francez şi german au discutat iniţiativa „vize pentru Rusia” cu ocazia unui dineu la nivel restrâns desfăşurat duminică la Bruxelles, potrivit Euobserver.

O sursă din înalta diplomaţie poloneză, citată de Euobserver, a declarat marţi că Varşovia ar fi încântată de punerea în aplicare a planului.
Credem în desfiinţaera oricăror obstacole în calea libertăţii de a circula pentru turişti şi oameni de afaceri… Daca există state membre (UE n.a.) care doresc să treacă la liberalizarea vizelor cu Rusia salutăm acest lucru, Polonia fiind în avangarda procesului de liberalizare a traficului local de frontieră cu regiunea Kaliningrad„, a declarat sursa citată.
Sursa citată se referă la un acord oficial, la nivelul ministerelor de externe din Uniunea Europeană, ce prevede libera circulaţie pentru micul trafic comercial de frontieră între mica enclavă rusă şi zona comunitară şi care ar urma să intre în vigoare la sfârşitul anului viitor.
Întrebată, însă, dacă o măsură similară ar putea fi luată în discuţie în viitorul apropiat la nivelul preşedinţiei Uniunii Europene (asigurată în prezent de Varşovia) sursa EUobserver nu a putut da niciun detaliu.
Problema unor astfel de vize este intens politizată deoarece ar putea avansa ideea că Rusia are un regim preferenţial comparativ cu fostele ţări sovietice precum Georgia, Moldova sau Ucraina, consideră Euobserver. Fostele ţări-satelit ale Rusiei au fost deja obligate să investească în paşapoarte biometrice şi să-şi intensifice securitatea la graniţă, în ciuda aşa-numitului Parteneriat Est-european – un club al statelor apropiate UE şi care şi-au demonstrat ataşamentul pentru reforme democratice.
Un document semnat de ministrul german de externe, Guido Westerwelle şi omologul său polonez, Radek Sikorski, în acest sfârşit de săptămână, relevă statutul privilegiat al Rusiei. Miniştrii citaţi recunosc faptul că Moscova mai are multe de făcut în materie de instituire a democraţiei şi drepturilor omului dar notează că Rusia „deţine o puternică influenţă în zonă, oferă considerabile oportunităţi economice şi deţine enorme resurse naturale”. Documentul continuă, „Un puternic şi ambiţios parteneriat între UE şi Rusia nu doar că ar avea un efect pozitiv asupra securităţii dar ar întări masiv influenţa şi greutatea geopolitică a Europei”.
În ceea ce priveşte România ministrul de externe Teodor Baconschi a reafirmat, luni, opinia Bucureştiului de a se poziţiona împotriva oricărui tip de regim preferenţial pentru Moscova.
La dineul informal de duminică am cerut coerenţă regională. Regimul de vize n-ar trebui liberalizat doar pentru Rusia lăsând alte state-partenere să aştepte„,spunea Baconschi.
Discuţiile pe tema regimului liber de vize reprezintă parte a unui un proces al cărui final nu poate fi anticipat şi care se vor întinde pe termen lung. Ţări ca Ucraina şi Republica Moldova se află, teoretic, în pole-position-ul ridicării restricţiilor judecând după numărul şi importanţa reformelor sociale şi politice întreprinse.
EUobserver apreciază că Rusia reprezintă o provocare în privinţa imigraţiei ca a doua sursă mondială de solicitanţi de azil, după Afganistan. În plus, este puţin probabil ca Moscova să permită misiunilor UE să monitorizeze implementarea cerinţelor de securitate comunitare la frontiera sa „permeabilă” cu Kazakhstan-ul.
Europol a notat, în documentul său intitulat „Evaluarea ameninţărilor Crimei Organizate” pentru 2011, că liberalizarea vizelor cu Rusia ar putea conduce la „răspăndirea unor practici economico-sociale abuzive ” şi ar „oferi oportunităţi noi crimei organizate ce acţionează în domeniul imigraţiei ilegale”.