Discuţiile sunt în derulare, au declarat diplomaţii citaţi, sub condiţia anonimatului, fără a oferi detalii.
Este de aşteptat ca sancţiunile să se concentreze asupra unor personalităţi şi organizaţii, a declarat totuşi un înalt oficial al UE, vorbind sub condiţia anonimatului.
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell (foto), „ţine foarte mult la ideea de a marca doi ani de agresiune (a Rusiei împotriva Ucrainei) cu un pachet de sancţiuni care vizează în principal persoane şi entităţi”, a spus el.
Statele baltice şi Polonia sunt printre cei mai mari susţinători ai sancţiunilor care vizează sectorul nuclear sau importurile de gaz natural lichefiat rusesc, dar alte state membre sunt mai reticente. Diplomații europeni recunosc că devine din ce în ce mai dificil să se ajungă la un acord asupra altor sectoare ale economiei ruse care să fie supuse sancțiunilor pentru a scădea forța de război a Moscovei.
În decembrie, ţările UE au anunţat un al doisprezecelea pachet de sancţiuni, care a interzis importul de diamante ruseşti, un sector care reprezintă venituri de patru până la cinci miliarde de dolari pentru economia rusă.
De asemenea, ele iau în considerare, în coordonare cu ţările G7, modalităţi de utilizare a activelor ruseşti îngheţate, care se ridică la aproximativ 300 de miliarde de dolari.
Discuția privind noile sancțiuni vine într-o perioadă în care Uniunea se străduiește să convingă Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei din blocul comunicatr, să renunțe la veto-ul asupra ajutorului financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la un summitul care va avea loc la 1 februarie.
UE dezbate, de asemenea, un potențial nou fond pentru aprovizionarea cu arme către Kiev.
Dar până acum nu există un consens cu privire la modul de înlocuire a unui fond existent utilizat pentru rambursarea statelor membre pentru armele pe care le-au trimis Ucrainei.