Uniunea Europeană, pregătită să ajute Ungaria să facă faţă afluxului de imigranţi veniţi din Grecia

Economica.net
25 08. 2015
migrants_and_train_jpg_size_xxlarge_letterbox_70215700

‘Suntem pregătiţi să creăm un ‘hot spot’ în Ungaria, deoarece această ţară are nevoie de sprijin’, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a CE pe probleme de imigraţie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Peste 2.000 de imigranţi au traversat luni frontiera sârbă şi au intrat în Ungaria, ţară membră a UE şi frontieră externă a Spaţiului Schengen. Ei fac parte dintr-un val de 7.000 de refugiaţi plecaţi din Grecia.

Ungaria ar trebui să se ocupe de solicitările de azil ale imigranţilor, deoarece trimiterea lor în Grecia, ţară de intrare în Uniunea Europeană, este interzisă printr-o decizie a Curţii de Justiţie a UE din decembrie 2011 din cauza ‘riscurilor de tratamente inumane sau degradante’, a confirmat Comisia Europeană.

Un ‘hot spot’ este un centru de triere finanţat de UE şi creat în ţările de sosire a imigranţilor pentru a-i înregistra şi identifica pe aceştia, cu scopul de ‘a-i distinge pe cei care s-ar putea califica pentru azil în Europa de cei care provin din imigraţia economică ilegală’ şi de ‘a organiza expulzarea imigranţilor aflaţi în situaţie ilegală’, a explicat ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve la momentul prezentării iniţiativei.

Un centru de acest fel a fost creat la Catania, în Italia, iar un altul este prevăzut la Pireu, în Grecia.

‘Nu am primit până acum nicio solicitare din partea Ungariei, însă echipele europene pot fi desfăşurate destul de repede’, a precizat purtătoarea de cuvânt a CE.

Bugetul agenţiilor europene implicate în acest proiect, Frontex şi EASO (biroul de sprijin pentru azil), ‘a crescut, iar statele membre sunt cele care trebuie să pună la dispoziţie personal’, a adăugat ea. Ţara de primire, Ungaria, trebuie să furnizeze clădirile pentru a instala acest centru.

Ungaria se confruntă cu un aflux de imigranţi fără precedent, fiind înregistrate peste 100.000 de sosiri de la începutul anului, dublu decât totalul pe anul trecut.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) estimează că aproape 3.000 de imigranţi ar putea ajunge în fiecare zi din Grecia în Ungaria prin Balcanii de Vest (Macedonia, Serbia), a indicat purtătoarea sa de cuvânt, Melissa Flemming.

Comisia Europeană analizează în prezent o cerere de ajutor de urgenţă de opt milioane de euro înaintată de Ungaria. ‘Vom accelera procedurile de răspuns’, a dat asigurări Natasha Bertaud.

Ungaria beneficiază de o alocare de 85 de milioane de euro reprezentând fonduri europene pentru imigraţie şi securitate pentru perioada 2014-2020, a precizat ea.