Uniunea Europeană renunţă să impună propria versiune a regulii Volcker
O reformă structurală a sectorului bancar din UE propusă în 2014, relativ târziu după criza bancară din 2007-2009, trebuia să fie răspunsul Europei la aşa-numita ‘regulă Volcker’, denumită după fostul preşedinte al Rezervei Federale americane, Paul Volcker, care împiedică băncile de pe Wall Street să facă speculaţii cu banii clienţilor lor.
Proiectul legislativ din UE oferea organismelor de reglementare puterea de a forţa băncile să se separe de activităţile de trading, dar, până la urmă, iniţiativa s-a împotmolit în detaliile cu privire la criteriile ce urmau să fie utilizate pentru a decide această separare.
Comisia Europeană a anunţat marţi că retrage măsura în lipsa unui acord previzibil în viitor.
‘În plus, principalul motiv referitor la întărirea stabilităţii financiare a fost soluţionat prin alte măsuri de reglementare în sectorul bancar, principalul fiind intrarea în vigoare a prevederilor privind uniunea bancară’, a apreciat Executivul comunitar.
Suedezul Gunnar Hoekmark, cel care a promovat măsura în Parlamentul European, a apreciat că Executivul comunitar a luat decizia corectă.
‘Cred că împărţirea băncilor universale prin separarea activităţilor de retail de cele de investiţii şi trading ar crea instabilitate şi ar afecta investiţiile într-un sistem bancar mai dinamic’, a spus Hoekmark.
În urma deciziei Uniunii Europene, Marea Britanie a rămas singură cu iniţiativa sa denumită ”Vickers Reform’, care obligă băncile britanice să separe activităţile de retail de cele de investiţii până în 2019.