Obiectivul final al IEP este de a spori capacitatea UE de a preveni conflictele, de a menţine pacea şi de a întări stabilitatea şi securitatea internaţională. Acest lucru ar urma să fie realizat permiţând UE să îmbunătăţească ajutorul acordat ţărilor partenere, fie prin sprijinirea operaţiilor lor de menţinere a păcii, fie prin creşterea capacităţii forţelor lor armate de a asigura pacea şi securitatea pe teritoriul lor naţional, precum şi prin acţiuni mai ample de natură militară/de apărare în sprijinul obiectivelor PESC (Politica externă şi de securitate comună).
„Instrumentul European pentru Pace ne va permite să sprijinim în mod concret ţările partenere în abordarea provocărilor comune în materie de securitate”, a declarat Augusto Santos Silva, ministrul de Externe al Portugaliei.
„Instrumentul va permite UE, pentru prima dată, să completeze activităţile misiunilor şi operaţiunilor sale din cadrul politicii de securitate şi apărare comună (PSAC) în ţările-gazdă cu măsuri de asistenţă. Aceste măsuri pot include furnizarea de echipamente militare şi de apărare, infrastructură sau asistenţă, la cererea ţărilor terţe sau a organizaţiilor regionale sau internaţionale. Măsurile de asistenţă vor fi încorporate într-o strategie politică clară şi coerentă şi vor fi însoţite de evaluări aprofundate ale riscurilor şi de garanţii solide”, a adăugat el, citat în comunicat.
Noul instrument face parte din abordarea cuprinzătoare a UE în ceea ce priveşte finanţarea acţiunii externe, care urmăreşte să modeleze o politică de securitate coerentă a UE şi să creeze sinergii cu alte politici şi instrumente, cum ar fi Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (IVCDCI-Europa în lume), inclusiv cu dimensiunea sa de consolidare a capacităţilor pentru securitate şi dezvoltare.
Începând din 2004, implicarea UE în misiunile şi operaţiile militare PSAC a fost finanţată prin mecanismul ATHENA. Acesta va fi înlocuit de IEP, care va extinde domeniul de aplicare al costurilor comune, permiţând astfel o implementare mai rapidă şi o mai mare flexibilitate şi previzibilitate. Partea operaţională a IEP va rămâne în cadrul Consiliului UE.
Până în prezent, sprijinul UE putea fi acordat numai operaţiunilor în sprijinul păcii desfăşurate sub conducere africană, şi anume misiunilor conduse de Uniunea Africană sau de organizaţiile regionale africane. Acest lucru era realizat prin Instrumentul financiar pentru pace în Africa (AFP).
IEP ar urma să depăşească această deficienţă şi să extindă domeniul geografic de aplicare al intervenţiei UE, întrucât blocul comunitar ar trebui să fie acum în măsură să contribuie la finanţarea operaţiunilor militare în sprijinul păcii şi a măsurilor de asistenţă pentru partenerii săi, oriunde în lume.
Instrumentul european pentru pace intră în vigoare luni, la data adoptării, mai precizează comunicatul Consiliului UE.