Uniunea Europeană va implementa măsuri excepţionale pentru protejarea industriei agroalimentare

Economica.net
24 04. 2020
comisia_europeana_567654_68037100

Pachetul prezentat include măsuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privată în sectorul produselor lactate şi în cel al cărnii, la autorizarea adoptării unor măsuri de auto-organizare în cadrul pieţei de către operatorii din sectoarele grav afectate şi la flexibilitatea programelor de sprijinire a pieţei în sectorul fructelor şi al legumelor, al vinului şi al altor produse.

Chiar dacă sectorul agroalimentar al UE dă dovadă de rezilienţă în aceste vremuri fără precedent, în contextul pandemiei de coronavirus, unele pieţe au fost însă puternic afectate de consecinţele acestei crize a sănătăţii publice.

Printre măsurile excepţionale anunţate ca răspuns suplimentar la criza coronavirusului se numără ajutoarele pentru depozitarea privată. Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) şi a produselor din carne (carne de vită, oaie şi capră). Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piaţă timp de minimum 2-3 luni şi de maximum 5-6 luni. Această măsură va duce la o scădere a ofertei disponibile pe piaţă şi va reechilibra piaţa pe termen lung.

De asemenea, Executivul comunitar va introduce flexibilitate în punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieţei pentru vin, fructe şi legume, ulei de măsline, apicultură şi programul UE pentru şcoli (lapte, fructe şi legume). Aceasta va permite reorientarea priorităţilor de finanţare către măsuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele.

Va exista o derogare excepţională de la normele UE în materie de concurenţă, aplicabilă sectoarelor laptelui, florilor şi cartofilor. Comisia va autoriza derogarea de la anumite norme privind concurenţa în temeiul articolului 222 din Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor, care permite operatorilor să adopte măsuri de auto-organizare în cadrul pieţei. În mod concret, acestor sectoare li se va permite să ia în mod colectiv măsuri de stabilizare a pieţei. De exemplu, sectorul laptelui va avea posibilitatea de a planifica în mod colectiv producţia de lapte, iar sectorul florilor şi cartofilor va fi autorizat să retragă produse de pe piaţă. De asemenea, va fi permisă depozitarea de către operatori privaţi. Astfel de acorduri şi decizii vor fi valabile numai pentru o perioadă de maximum şase luni. Evoluţiile preţurilor de consum vor fi monitorizate îndeaproape pentru a se evita efectele negative.

Comisia intenţionează ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârşitul lunii aprilie. În prealabil, va trebui să fie consultate statele membre şi să se voteze cu privire la aceste măsuri. Prin urmare, ele vor face obiectul unor modificări. Detaliile complete cu privire la aceste propuneri vor fi prezentate la momentul adoptării finale.

„Consecinţele crizei coronavirusului se fac din ce în ce mai mult simţite în sectorul agroalimentar, motiv pentru care am decis să luăm măsuri rapide, pe lângă cele adoptate deja de la izbucnirea crizei. În stadiul actual al evoluţiilor pieţei, măsurile propuse sunt menite să transmită un semnal pentru stabilizarea pieţelor şi sunt considerate cele mai adecvate pentru asigurarea stabilităţii preţurilor şi producţiei viitoare şi, implicit, a aprovizionării stabile cu alimente şi a securităţii alimentare. Noile măsuri excepţionale pe care le anunţăm astăzi sunt destinate sprijinirii celor mai afectate sectoare agroalimentare, concentrându-se asupra perturbărilor deja observate, precum şi asupra riscurilor viitoare. Am convingerea că aceste măsuri vor reduce presiunile cu care se confruntă pieţele şi vor da rapid rezultate concrete”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.