Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva şefilor companiilor apropiate de actuala putere de la Minsk
„Am decis să iniţiem o nouă serie de sancţiuni ca răspuns la brutalitatea autorităţilor (belaruse) şi ele vor viza indivizi, dar şi instituţii, directori de întreprinderi şi de societăţi”, a precizat Borrell la finalul unei videoconferinţe cu miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE.
UE a instituit deja sancţiuni împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a fiului său Viktor şi împotriva a 53 de membri ai anturajului lor, între care mai mulţi miniştri şi şefi ai forţelor de poliţie consideraţi responsabili pentru represiunea împotriva manifestanţilor care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august, calificat drept „trucat” de către Uniunea Europeană. Toţi au interdicţie de intrare pe teritoriul ţărilor UE, iar conturile şi activele lor în spaţiul blocului comunitar au fost îngheţate, dar fără ca aceste sancţiuni să aibă vreun efect asupra regimului de la Minsk.
Luni, lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a anunţat că a avut o întrevedere cu ambasadorii ţărilor UE şi a îndemnat la noi sancţiuni economice împotriva întreprinderilor publice şi băncilor de stat belaruse.
Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în străinătate, la fel ca aproape toţi reprezentanţii marcanţi ai opoziţiei care nu au fost plasaţi în detenţie.
De la începutul mişcării de contestare împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani şi aflat la putere din 1994, mii de persoane au fost arestate, cel puţin patru au murit şi alte câteva zeci au denunţat torturi şi violenţe în timpul detenţiei.
Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko refuză să plece de la putere şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale în încercarea de a calma protestele.