Uniunea Europeană va investi masiv în Asia de Sud-Est

Uniunea Europeană s-a angajat miercuri să investească masiv în Asia de Sud-Est în cadrul unui summit la Bruxelles cu statele membre ale ASEAN menit „să reconecteze” Europa cu principalul partener comercial al Chinei.
Ion Dobreanu - mie, 14 dec. 2022, 19:41
Uniunea Europeană va investi masiv în Asia de Sud-Est

„Există poate mulţi kilometri care ne separă, dar există mult mai multe valori care ne unesc”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, în faţa liderilor din cele două zone.

Conform AFP, în discursul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a estimat că cele două organizaţii au multe în comun şi că trebuie să depună eforturi pentru a-şi aprofunda cooperarea. El a menţionat cinci zone cheie, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Este vorba despre cooperarea pentru dezvoltarea prosperităţii, protejarea planetei, tranziţia digitală, infrastructură şi conectivitate, respectiv securitate şi apărare.

Circa zece miliarde de euro din fonduri europene sunt prevăzute pentru investiţii în ţările din regiune şi o listă de proiecte a fost pregătită pentru summit.

Summitul vizează strângerea legăturilor între cele două regiuni şi cele două organizaţii, în relaţii de 45 de ani.

Creată în 1967, în cadrul unei cooperări regionale care se apropie de proiectul european, ASEAN reuneşte Indonezia, Malaezia, Singapore, Thailanda, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Cambodgia şi Myanmar. Cea din urmă nu a fost reprezentată la Bruxelles, pentru că junta este suspendată din organizaţie după lovitura de stat din februarie 2021.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, în deplasare la Doha pentru a susţine Franţa în semifinala cu Maroc de la Cupa mondială de fotbal, a fost reprezentat de cancelarul german Olaf Scholz.

Înfruntând frigul de la Bruxelles, circa 30 de cambodgieni au manifestat în faţa sediului Consiliului European pentru a denunţa încălcările drepturilor omului în ţara lor, care prezidează ASEAN.

Umbra Chinei a planat asupra întâlnirii, ameninţările Beijingului la adresa Taiwanului şi a liberei navigaţii în Marea Chinei de Sud, importantă rută maritimă, fiind două dintre subiectele de preocupare împărtăşită.

Revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud se lovesc de cele ale mai multor membri ai ASEAN, iar Asia de Sud-Est este scena unei rivalităţi în creştere între SUA şi China, care luptă între ele pentru influenţă economică şi în domeniul securităţii.

Cele mai multe discuţii de la summitul de la Bruxelles s-au referit la criza provocată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, ale cărui consecinţe economice sunt mondiale.

Membrii ASEAN sunt însă divizaţi în privinţa atitudinii faţă de Moscova şi redactarea declaraţiei summitului a trebuit să ţină cont de „alte puncte de vedere şi de evaluări diferite”.

Schimburile comerciale au fost celălalt punct forte al summitului. UE este un partener important pentru ţările din ASEAN, dar „China este mult mai importantă pentru ei în termeni de schimburi comerciale, mai mult decât SUA şi UE”, a reamintit un responsabil german.

„Există o necesitate pentru europeni de a se «reconecta» cu ASEAN, una dintre zonele cele mai dinamice din lume”, cu potenţial puternic de creştere economică, a declarat un responsabil de la Paris.

UE a încheiat acorduri comerciale cu Vietnam şi Singapore şi încearcă să se asocieze cu Indonezia, Malaezia, Filipine şi Thailanda.

Criteriile UE în materie de drepturi ale omului şi de norme de mediu le pun totuşi probleme partenerilor lor din Asia de Sud-Est.

Relaţiile între UE şi ASEAN trebuie să fie bazate mai mult pe „egalitate”, a insistat preşedintele indonezian Joko Widodo. O exigenţă similară a fost exprimată de liderii africani la summitul UE-Uniunea Africană din februarie.

„Nu se pune problema de a impune un punct de vedere celuilalt. Nimeni nu trebuie să-i dicteze altuia legea lui”, a insistat el.

Klaus Iohannis susține întărirea legăturilor cu ASEAN

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că trebuie stabilită o practică regulată a summiturilor Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

„Summitul UE – ASEAN are loc într-un moment istoric, când sărbătorim 45 de ani de relaţii bilaterale între regiunile noastre. Suntem parteneri strategici şi, în faţa provocărilor actuale, trebuie să ne coordonăm îndeaproape şi să stabilim o practică regulată a summiturilor UE – ASEAN”, a declarat președintele României.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...