Uniunea Europeană vrea să închidă conflictul diplomatic cu Statele Unite în criza submarinelor
„Nu o să fim masochişti şi să tot insistăm asupra problemelor noastre, trebuie să le depăşim şi să privim spre viitor”, a declarat Josep Borrell reporterilor la o zi după întâlnirea cu omologul său american Antony Blinken.
„A fost un incident, au existat unele neînţelegeri, a existat o lipsă de comunicare, toate acestea au fost deja spuse”, a remarcat el.
„Este în regulă, s-a terminat, să mergem mai departe. Şi să începem să colaborăm mai îndeaproape”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.
În septembrie, Josep Borrell a exprimat „solidaritatea” Uniunii Europene faţă de Franţa în criza fără precedent pe care a traversat-o relaţia sa cu Statele Unite după anunţul preşedintelui Joe Biden despre o nouă alianţă în regiunea indo-pacifică cu Australia şi Regatul Unit, care a determinat anularea unui mega-contract privind livrarea de submarine de către Franţa autorităţilor australiene. Franţa a acuzat o „lovitură pe la spate” şi o „încălcare a încrederii”.
Preşedintele Biden şi omologul său francez Emmanuel Macron au ajuns în cele din urmă la un acord pentru a încerca să restabilească încrederea.
„Este clar că dorinţa de a coopera şi de a construi un parteneriat mai echilibrat este, pentru ambele tabere, piatra de temelie a acestui nou parteneriat”, a apreciat vineri Josep Borrell.
El a salutat lansarea în viitor a unui dialog americano-european privind securitatea şi apărarea, dar şi decizia, anunţată joi împreună cu secretarul de stat Antony Blinken, de a organiza la sfârşitul anului consultări la nivel înalt privind regiunea indo-pacifică. Acest forum se va adăuga dialogului deja în desfăşurare dintre Bruxelles şi Washington cu privire la poziţia de adoptat faţă de China, a cărei următoare reuniune este programată să aibă loc în decembrie.
Sursa foto: flickr.