Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a adoptat, la București, Planul strategic pentru perioada 2024-2027

Noul Plan strategic al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), pentru perioada 2024 - 2027, a fost adoptat la Conferinţa Plenipotenţiarilor de la Bucureşti (PP-22), vizează să îmbunătăţească conectivitatea, utilizarea radiocomunicaţiilor, abilităţile digitale şi alfabetizarea, alături de promovarea inovaţiei şi antreprenoriatului bazat pe tehnologie.
AGERPRES - Dum, 16 oct. 2022, 11:29
Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a adoptat, la București, Planul strategic pentru perioada 2024-2027

Astfel, statele-membre ITU au aprobat noi obiective şi ţinte, împreună cu priorităţi actualizate pentru avansarea către conectivitate universală şi transformare digitală durabilă, prin Rezoluţia 71, revizuită, care subliniază Planul strategic al Uniunii, pentru o perioadă de patru ani, începând din 2024.

„Acest ultim plan pe patru ani îmbunătăţeşte obiectivul de conectivitate universală al ITU cu obiective pentru asigurarea accesului la Internet pentru toţi. De asemenea, susţine priorităţile de mediu ale ITU, ca parte a transformării digitale durabile. Ţintele planului pentru o infrastructură incluzivă şi sigură urmăresc să îmbunătăţească conectivitatea şi accesul la reţelele fixe şi în bandă largă, utilizarea radiocomunicaţiilor şi abilităţile digitale, alfabetizarea la nivel mondial, precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor şi capacităţilor în rândul membrilor ITU. În plus, Planul promovează inovaţia şi antreprenoriatul, centrate pe tehnologie, alături de reglementări inovatoare pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să promoveze incluziunea digitală”, se menţionează într-o comunicare oficială.

Potrivit sursei citate, Rezoluţia 71, revizuită, ţinteşte şi îmbunătăţirea rolului Birourilor regionale ale ITU, implementarea perspectivei de gen şi integrarea diversităţii în activitatea organizaţiei, fără a omite continuarea implementării Agendei 2030 a ONU pentru Dezvoltare Durabilă.

Cel mai recent Plan strategic clarifică domeniile-cheie ale activităţii Uniunii, încurajează o coordonare mai puternică între sectoarele de radiocomunicaţii, standardizare şi dezvoltare ale ITU, şi consolidează cadrul pentru managementul bazat pe rezultate.

România a organizat, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22).

Alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), parteneri în organizarea conferinţei au fost: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost partener media al evenimentului.

Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din anul 2026 (PP-26) va avea loc în Qatar, la Doha, ţară care a mai găzduit, în trecut, Conferinţa mondială de dezvoltare a telecomunicaţiilor a ITU (2006), Summitul Connect Arab (2012) şi ITU Telecom World (2014).

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.

Înfiinţată în urmă cu 157 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...