Universal Robots: vrem să ajungem la 300 de „coboţi” instalaţi în România până la sfârşitul anului

Danezii de la Universal Robots spun că România este mult în urma ţărilor din regiune în ceea ce priveşte automatizarea din sectorul producţiei. Compania, lider pe piaţa emergentă a roboţilor "colaborativi", denumiţi şi "coboţi", care asistă angajaţii în diverse activităţi, a ajuns anul trecut la 150 de astfel de echipamente instalate în România şi vrea să dubleze, în 2018, numărul acestora.
Economica.net - joi, 22 mart. 2018, 22:00
Universal Robots: vrem să ajungem la 300 de

„Robotul colaborează cu operatorul uman, îl ajută cu munca repetitivă sau care necesită efort fizic şi este ghidat de acesta, care îl poate programa cu uşurinţă. În română nu există termenul de «cobot», nici «colaborativ», sperăm că lumea se va obişnui cu conceptul. Puteam să-i spunem robot colaborator, dar nu ar fi sunat prea bine”, a explicat Horia Stănese, business development manager Universal Robots România.

Spre deosebire de roboţii industriali tradiţionali, coboţii au fost creaţi având ca prioritate flexibilitatea şi cu scopul de a interacţiona permanent cu operatorul uman în spaţiul de lucru.

Principalele sectoare care au adoptat roboţii colaborativi în România sunt industria auto, industria prelucrării metalelor, producţia de aparate electrice şi electronice, industria maselor plastice şi a polimerilor, industria alimentară şi cea farmaceutică, potrivit lui Stănese.

Coboţii cresc puternic productivitatea muncii şi contribuie la atenuarea efectelor crizei de forţă de muncă din anumite domenii, potrivit Universal Robots, care citează date şi studii independente. Stănese a subliniat datele INS care arată că şomajul din România este foarte redus în zonele cu un grad ridicat de concentrare a capitalului străin, precum Capitala şi regiunile din vestul şi centrul ţării.

„În România şi în Europa Centrală şi de Est creştem mai repede decât piaţa, ne-am dublat cifrele în 2017 faţă de 2016. Deficitul de forţă de muncă reprezintă o problemă pentru 60% din companiile din sectorul producţiei, iar coboţii pot creşte productivitatea cu până la 85% fără a provoca pierderea de locuri de muncă. În sectorul producţiei, mai puţin de 10% din job-uri pot fi automatizate. Acolo unde şomajul oficial este foarte scăzut, şomajul real poate fi chiar negativ”, a spus, într-o conferinţă de presă, Slavoj Musilek, director general Universal Robots pentru Europa Centrală şi de Est.

Roboţii dezvoltaţi de Universal Robots ajută angajaţii cu activităţi precum ridicarea şi mutarea obiectelor, înşurubarea, prelucrarea materialelor, asamblarea, lipirea şi împachetarea sau ambalarea.

Piaţa roboţilor industriali colaborativi va creşte în medie cu 60% pe an în perioada 2015-2021, când va atinge 2 miliarde de dolari, potrivit estimărilor de specialitate.

În România sunt instalaţi între 11-15 roboţi industriali la 10.000 de angajaţi din sectorul producţiei, faţă de peste 600 în Coreea de Sud, 400 în Singapore, 300 în Germania sau 200 în Slovenia şi Slovacia, cele mai robotizate ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Compania daneză Universal Robots este unul dintre pionierii sectorului emergent al roboţilor colaborativi. Compania a lansat primul cobot în urmă cu peste 10 ani. Astăzi,   are peste 400 de angajaţi şi a încheiat anul 2017 cu venituri de 170 de milioane de dolari, în creştere cu 72% faţă de 2016.

Universal Robots a fost preluată în 2015 de grupul american Teradyne, pentru 285 de milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...