Potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, universităţile româneşti au reuşit să se menţină la nivelul de anul trecut, cu 10 locuri în Top 500, pentru 6 programe de studiu.
Universitatea din Bucureşti a reuşit cele mai bune performante din mediul academic românesc, clasându-se la categoriile 151-200 pentru Limbi Moderne, 251-300 pentru Matematică şi Limba şi Literatura Engleză şi în grupul 301-400 pentru disciplinele Chimie, Fizică şi Astronomie.
Alte universităţi prezente în clasament sunt Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj cu trei discipline şi Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iaşi cu rezultate la câte o disciplină fiecare.
Principalul indicator utilizat în realizarea ranking-ului QS este Reputaţia Academică, cu o pondere de până la 70% din scorul final, în cazul limbilor moderne. Pentru specializările gen STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) scorul este alcătuit în proporţie de 40% din reputaţia academică, la care se adaugă reputaţia angajatorului şi alţi doi indicatori care măsoară cercetarea ştiinţifică.
QS (Quacquarelli Symonds) oferă analize specializate asupra mediului academic universitar şi de afaceri încă din anul 1990. Clasamentele internaţionale ale universităţilor (QS World University Rankings) sunt cele mai cunoscute din lume, oferind anual studenţilor, părinţilor, angajatorilor şi universităţilor informaţii şi analize asupra învăţământului universitar la nivel mondial.