Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dotată de Bosch cu un laborator de 200.000 de euro
Investiția totală a Bosch în noul laborator se ridică la aproximativ 280.000 de euro. Acesta este dotat cu echipamente care utilizează tehnologie de ultimă oră și sunt special concepute pentru instituții de învățământ, în scop didactic.
„Dezvoltăm permanent programe și inițiative care să sprijine educația și formarea viitorilor experți în domeniul tehnic. Un pilon important al activității din cadrul fabricii noastre este reprezentat de colaborarea strânsă cu mediul universitar. Contribuim activ la formarea tinerei generații de ingineri și specialiști prin oferirea de expertiză practică într-unul dintre cel mai inovatoare și competitive domenii: industria auto. Odată cu inaugurarea acestui laborator dedicat Industriei 4.0 ne dorim să asigurăm, încă din anii facultății, și dezvoltarea competențelor digitale atât de necesare în contextul evoluției tehnologiei în domeniul mobilității”, a afirmat Monica Constantinescu, directorul comercial al fabricii Bosch din Cluj.
Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca vor avea oportunitatea de a învăța într-un laborator prevăzut cu echipamente moderne folosite în procese de producție automatizate din industria auto. Laboratorul Bosch cuprinde o linie de producție MMS 4.0 (modular Mechatronics Training System), concepută în scop didactic, modulară, cu stații care pot fi utilizate independent sau interconectate. Aceasta facilitează înțelegerea și învățarea conceptelor de Industrie 4.0, conectivitate, modul de configurare a sistemelor de producție, cloud engineering, sisteme RFID (Identificare prin Frecvență Radio) și procese de producție automatizată. De asemenea, laboratorul conține și un sistem multi-axe pentru simulare CNC (Computer Numerical Control – Mașină-unealtă cu comandă numerică), o stație de presare inteligentă, precum și o stație de înșurubare cu măsurare de forțe.
În cadrul laboratorului, cadrele didactice vor susține cursuri care au ca scop aprofundarea și aplicarea practică a cunoștințelor teoretice, printre care ingineria sistemelor de producție, procese industriale automate, aplicații robotice, digitalizarea industriei și Industrie 4.0, precum și fabricație inovativă pentru dezvoltarea de produse noi. În plus, experții Bosch vor susține prezentări, workshop-uri și training-uri pe diferite teme, cum ar fi managementul calității, metodologii de rezolvare a problemelor, mentenanță, ergonomie, Industrie 4.0, management de proiect, testare automată și electropneumatică.
Aproximativ 1.500 de studenți au participat anul trecut la programe specifice în sediile Bosch din România. În cadrul fabricii Bosch din Cluj, peste 250 de studenți accesează anual programele pentru juniori. În plus, în ultimii trei ani, peste 300 de studenți au făcut parte din programele de practică special concepute în cadrul fabricii. În prezent, fabrica Bosch din Cluj are peste 40 de poziții disponibile destinate tinerilor aflați la început de carieră.
Unitatea de producție Bosch din Cluj utilizează în procesul de producție tehnologie de ultimă oră, implementând soluții de Industrie 4.0 combinate cu învățarea automatizată și inteligența artificială. Investiția totală, de la deschiderea fabricii în 2013, se ridică la peste 465 milioane de euro.