Universităţi private care promit excelenţă şi oferă incompetenţă

Educaţie de excelentă, performanţă, cercetare de vârf, recunoaştere internaţională sunt iluziile pe care câteva universităţi private le vând candidaţilor, din pură lăcomie de studenţi, deci de bani. În realitate, universităţile despre care veţi citi în continuare - care promit cu largheţe că formează specialişti - sunt printre cele mai slabe din România şi nu sunt de încredere, potrivit celei mai recente evaluări ARACIS - cel mai înalt for care evaluează calitatea educaţiei oferite de universităţile de la noi.
Cristina Şomănescu - sâm, 20 iul. 2013, 20:50
Universităţi private care promit excelenţă şi oferă incompetenţă

Cele mai slabe universităţi din ţară care au primit cel mai prost calificativ din partea Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior organizează admitere în acest an şi mizează pe atragerea candidaţilor, asigurându-i de calitatea educaţiei pe care o vor primi acolo şi de excelenţa cercetării în cadrul acestor instituţii.

ECONOMICA.NET vă spune în continuare ce nereguli grave a găsit ARACIS la aceste universităţi, din cauza cărora au fost evaluate cu cel mai prost calificativ pe care l-ar putea primi o instituţie superioară de învăţământ: „lipsă de încredere”.

Precizare: cele două universităţi despre care Economica.net a scris nu sunt singurele universităţi îndoielnice care organizează admitere în acest an. Vă recomandăm să vă documentaţi riguros înainte să decideţi la ce universitate să vă înrolaţi şi mai ales, să fiţi circumspecţi când universităţile vă fac promisiuni grandioase despre „excelenţă, calitate, recunoaştere internaţională”.

Care sunt faptele: Universitatea Apollonia din Iaşi e printre cele mai slabe din ţară şi este de neîncredre

Universitatea Apollonia din Iaşi a primit calificativul instituţional de „lipsă de încredere” din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), pe 24 aprilie 2013.

Vă amintim că evaluările Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) au ca scop protejarea viitorilor studenţi de programe fantomă, prin livrarea de informaţii coerente, credibile, pe care le pot accesa oricând, cu privire la calitatea educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ superior din România (de stat şi private).

De ce a primit Universitatea Apollonia calificativul de „lipsă de neîncredere”

Vă redăm, în continuare, motivele pentru care Universitatea Apollonia a primit calificativul instituţional de neîncredere din partea ARACIS, în luna aprilie.
ARACIS a găsit prevederi ilegale în Carta şi regulamentele Universităţii Apollonia. Mai mult, Universitatea Apollonia nu respectă propriile regulamente. Universitatea Apollonia are cadre didactice care predau 7, 8, 9 şi chiar 11 discipline de studiu. De asemenea, Universitatea are cadre didactice care susţin activităţi didactice care exced competenţele lor. Lipsesc suporturi de curs pentru toate disciplinele iar în biblioteca universităţii nu există o parte a cărţilor indicate ca surse bibliografice. La momentul vizitei ARACIS, cuantumul taxelor de studiu nu era publicat pe site iar regulamentul de acordare a burselor nu a fost respectat.
Puteţi consulta aici lista completă a neregulilor găsite de ARACIS la Universitatea Apollonia.

Mai mult, pe lângă evaluarea instituţională la care a primit cel mai prost calificativ – de neîncredere, la aceeaşi întâlnire a Consiliului ARACIS, două dintre specializările Universităţii Apollonia – „Medicină dentară” şi „Tehnică dentară”, ambele la învăţământul cu frecvenţă – au primit şi ele acelaşi calificativ din partea celei mai înalte autorităţi în domeniu – ARACIS.

De asemenea, cele două specializări la învăţământul cu frecvenţă ale Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii Apollonia din Iaşi sunt şi ele de neîncredere şi neacreditate, a decis ARACIS pe 27 iunie 2013. Este vorba despre „Jurnalism” şi de „Comunicare şi Relaţii publice”.

Nu în ultimul rând, Universitatea Apollonia din Iaşi se numără printre cele mai slabe universităţi din România, potrivit evaluării Asociaţiei Universităţilor Europene.

Vă amintim că în 2011, Asociaţia Universităţilor Europene a ierarhizat universităţile din România, pe baza unor indicatori de performanţă, şi a stabilit care sunt cele mai bune şi cele mai slabe universităţi din ţară. Această ierarhizare este valabilă şi astăzi, ne-au comunicat oficialii Ministerului Educaţiei.

Universitatea Apollonia organizează admitere în acest an la cele două facultăţi  – de Medicină dentară şi la facultatea de Comunicare (inclusiv la specializările evaluate ca fiind de neîncredere de ARACIS).

Taxele de studii în anul universitar 2013-2014 la Universitatea Apollonia concurează cu taxele la cele mai bune universităţi publice din România

Precizăm că oficialii Universităţii au publicat pe site-ul oficial al instituţiei taxele de studii pentru 2013-2014, doar după ce ECONOMICA.NET a solicitat insistent prin email şi telefonic cuantumul taxelor de şcolarizare.

Astfel, la facultatea de Ştiinţele Comunicării, Universitatea Apollonia percepe o taxă de 375 de euro pentru anul I de studii, iar la specializările Balneofiziokinetoterpie şi Asistent medical generalist, Universitatea Apollonia percepe o taxă de studii de 550 de euro candidaţilor admişi în anul I.

Ironia face ca tocmai specializările evaluate cu cel mai slab calificativ de către ARACIS (de neîncredere) – Medicină dentară şi Tehnică dentară – să aibă cele mai mari taxe de şcolarizare.

Taxa de studii în anul I la Tehnică dentară este de 800 de euro, iar la Medicină dentară taxa ajunge la 1.700 de euro în primul an de studii.

Spre comparaţie, vă spunem că taxa de studii la Medicină dentară din cadrul UMF Iaşi – evaluată ca fiind una dintre cele mai bune universităţi din România – ajunge la 6.000 de lei, deci mai mică decât cea percepută de Apollonia (peste 7.500 de lei) pentru aceeaşi specializare.

Care sunt marile promisiuni ale Universităţii Apollonia: universitatea e recunoscută intern şi internaţional, e orientată către performanţă şi calitate.

„Universitatea Apollonia din Iaşi a căpătat recunoaşterea internă şi internaţională de-a lungul celor peste 20 de ani de activitate educaţional-formativă a mii de studenţi care şi-au asumat, în muncă şi în viaţa de zi cu zi, jurământul de credinţă al Universităţii – Binele Naşte Bine! Întreaga activitate a Universităţii, de la procesele educaţionale, până la cercetarea avansată, este orientată către calitate, performanţă şi responsabilitate, în condiţii depline de legalitate şi transparenţă publică (…) Universitatea Apollonia se angajează foarte serios în împlinirea standardelor europene privind educaţia, străduindu-se să bifeze toate punctele necesare pentru asigurarea unui învăţământ centrat pe student”, spun oficialii Universităţii Apollonia pe pagina oficială a instituţiei.
Citiţi aici pe larg despre marile promisiuni privind calitatea educaţiei oferite şi performanţa cercetării la Universitatea Apollonia.

Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara: are deziderate măreţe, dar se zbate în incompetenţă

Care sunt faptele: Universitatea Mihai Eminescu e de neîncredere şi printre cele mai slabe din România

Şi Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara a primit calificativul instituţional ” de neîncredere” din partea ARACIS, la întâlnirea consiliului Agenţiei din 24 aprilie 2013.

Mai mult, ARACIS a decis că programul de studii Economia comerţului, turismului şi serviciilor (învăţământ cu frecvenţă), organizat de universitate, este „de neîncredere”.

De ce ARACIS i-a acordat Universităţii Mihai Eminescu calificativul de neîncredere: profesori incompetenţi care susţin cursuri la 7-9 discipline, regulamente copiate, mai mulţi studenţi decât prevede cifra de şcolarizare.

Din raportul ARACIS din 2013, aflăm că: universitatea are disfuncţionalităţi grave ale sistemului intern de asigurare a calităţii, că universitatea oferă parţial informaţii şi date pentru studenţi şi publicului; site-ul universităţii nu e actualizat şi prezintă lacune serioase în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea informaţiilor prezentate. Mai mult, multe regulamente ale universităţii sunt copiate în totalitate după regulamente ale altor universităţi, o parte dintre regulamente conţin prevederi ilegale. Universitatea are cadre didactice care susţin activităţi didactice la 7, 8 sau 9 discipline. Universitatea are cadre didactice care susţin activităţi didactice care exced propriile competenţe; gradul de acoperire cu cadre didactice competente e deficitară. Universitatea a înmatriculat la unele programele de studii mai mulţi studenţi decât capacitatea de şcolarizare aprobată. Şi lista neregulilor nu se opreşte aici. Consultaţi raportul ARACIS pentru mai multe informaţii.

De asemenea, Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara se numără printre cele mai slabe universităţi din România, a decis Asociaţia Universităţilor Europene în 2011, când a ierarhizat universităţile publice şi private din ţară.

Oficialii Universităţii Mihai Eminescu îl iau pe „nu ştiu” în braţe

Singurele informaţii pe care oficialii instituţiei le-au comunicat pentru ECONOMICA.NET se referă la faptul că Universitatea Mihai Eminescu organizează admitere pentru programele de studii de licenţă în 2013 şi că admiterea ar începe în luna august.
Celelalte informaţii referitoare la admiterea la Universitatea Mihai Eminescu rămân un mister, întrucât oficialul care ne-a răspuns nu ştie nici ce taxe de şcolarizare va percepe în 2013 Universitatea, nici după ce criterii vor fi admişi candidaţii. Precizăm că Universitatea are site oficial, dar momentan nu funcţionează.

Deşi am insistat că aceste două informaţii sunt publice şi nu implică un efort de documentare considerabil, deci am dori un răspuns în aceeaşi zi, oficialul Universităţii care a promis că va reveni cu informaţiile solicitate nu a mai făcut-o.

Înţelegem astfel că lipsa de transparenţă, semnalată de ARACIS în aprilie şi pentru care Universitatea a fost taxată cu cel mai slab calificativ de Agenţie, a rămas o problemă nerezolvată la Universitatea Mihai Eminescu.

Marile promisiuni ale Universităţii Mihai Eminescu din Timişoara: pregăteşte specialişti şi vrea excelenţă în cercetare.
„Consolidarea centrelor de cercetare existente şi sprijinirea formării de noi colective şi centre de cercetare în cadrul Universităţii (n. red Mihai Eminescu), în scopul realizării unei activităţi de cercetare caracterizată prin excelenţă şi prin promovarea ştiinţei în spiritul valorilor eticii, justiţiei, democraţiei şi toleranţei, în vederea integrarii în spatiul universitar european (…)” – e unul din obiectivele Universităţii Mihai Eminescu, apare în descrierea Universităţii, potrivit studentie.ro.

Universitatea Mihai Eminescu are ţinte înalte: să pregătească specialişti integraţi în învăţământ, ştiinţă, cultură şi activităţi socio-economice, să dezvolte programe de masterat în limbi străine, să stimuleze desfăşurarea studiilor de masterat prin întărirea componentei de cercetare în cadrul acestora, să atragă cetăţeni străini la studiile doctorale.
Încheiem expunerea dezideratelor Universităţii cu sfatul rectorului Universităţii către studenţi: “Tintiţi mereu spre lună!– Chiar dacă nu o nimeriţi, vă veţi afla printre stele”.

Întreaga poliloghie despre misiunea şi obiectivele Universităţii, aici.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de la Volkswagen vor avea salariile reduse cu 10% în următorii doi ani
Managerii de la Volkswagen vor avea salariile reduse cu 10% în următorii doi ani
O reducere a bonusurilor managerilor de la Volkswagen va duce la o reducere a salariilor cu 10% în următorii doi ani, a informat duminică ziarul Sueddeutsche Zeitung, după ce producătorul german......
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Senatul şi Camera Deputaţilor, îşi aleg, luni dimineaţă, preşedinţii, după ce, la finalul săptămânii trecute, ...
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine ...
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design ...