UNJR cere Guvernului să revină asupra ordonanţei de modificare a codurilor. APADOR-CH: Avocatul Poporului minte

Uniunea Naţioanală a Judecătorilor din România (UNJR) cere Guvernului României să revină "asupra dispoziţiilor ce nu au intrat încă în vigoare şi să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real şi efectiv"
Economica.net - mie, 01 feb. 2017, 11:50
UNJR cere Guvernului să revină asupra ordonanţei de modificare a codurilor. APADOR-CH: Avocatul Poporului minte

„Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă modul profund netransparent în care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul României a ales să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală, fără o dezbatere reală şi efectivă şi prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Acest mod de acţiune este cu atât mai inadecvat cu cât ministrul Justiţiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanţa de urgenţă, fără să mai aştepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod competenţele acestuia”, transmite UNJR printr-un comunicat de presă.

Asociaţia precizează că dreptul Parlamentului şi al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat însă orice modificare a legii penale trebuie făcută cu dezbateri şi analize solide, precizând că „dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justiţiei sunt departe de a atinge acest deziderat”.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 1.25.

APADOR-CH, organizaţie non-guvernamentală, susţine că Avocatul Poporului minte când spune că nu poate ataca ordonanţa la CCR, asociaţia precizând că instituţia nu are nicio restricţie legală şi poate ataca şi ordonanţele publicate în monitorul oficial, înainte să intre in vigoare.

„Avocatul Poporului minte, legea îi dă dreptul să atace acum ordonanţa guvernului. APADOR-CH protestează faţă de refuzul Avocatului Poporului, exprimat public, de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 13/2017 privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, publicată în M.Of. nr. 92 din 1 februarie 2017, sub pretextul că aceasta nu a intrat încă în vigoare. Asociaţia precizează că art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituţională orice lege sau ordonanţă. Legea nu distinge între ordonanţele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare şi cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricţie legală sub acest aspect şi poate ataca, potrivit legii, şi ordonanţele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare. În consecinţă, asociaţia solicită Avocatului Poporului ca, pentru eventualele aspecte de neconstituţionalitate ale OUG nr. 13/2017 să sesizeze, din oficiu, Curtea Constituţională, aşa cum a făcut-o în cazul altor legi/ordonanţe, cel mai recent exemplu fiind atacarea la Curtea Constituţională a legii care interzice celor condamnaţi să ocupe funcţii în Guvern”, se arată într-un comunicat de presă al APADOR-CH.

Preşedintele Klaus Iohannis a mers, miercuri, la sediul Avocatului Poporului, unde a avut o discuţie cu Victor Ciorbea. Iohannis a precizat că Avocatul Poporului poate sesiza CCR chiar dacă unele articole din ordonanţa de Urgenţă nu au intrat în vigoare şi speră că acest demers îl va face zilele următoare.

„I-am explicat de ce după părerea mea trebuie să sesizeze CCR în principal pe lipsă de motive de urgenţă, dar şi motive de fond. S-a vehiculat că Avocatul Poporului nu poate interveni pentru că anumite articole nu intră în vigoare. Împreună cu juriştii am căutat documente şi am găsit, există un precedent din octombrie 2013, când Avocatul Poporului de la acea vreme a atacat ordonanţa de insolvenţă pe 9 octombrie cu toate că ea a fost dată cu intare în vigoare cu 25 octombrie, iar CCR a decis că este corectă sesizarea, deci se poate fără probleme. Le-am pus la dispoziţa Avocatului Poporului şi a promis că va analiza cu celeritatea situaţia şi speranţa mea este că până mâine sau poimânie va lua decizia corectă şi va sesiza CCR. Aceste lucruri nu pot fi ignorate şi explicate prin faptul că au fost proteste şi în alte ţări. Aceste proteste sunt la noi, în România, în România este atacat statul de drept şi aici trebuie făcuta ordine”, a declarat Klaus Iohannis, după discuţiile cu Avocatul Poporului.

După întâlnire, Victor Ciorbea a spus la rândul său că va analiza situaţia. „Dacă există decizii ale CCR care fac execepţie de la această prevedere legală, le analizăm şi vedem ce se poate face”, a spus Avocatul Poporului.

Te-ar mai putea interesa și
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor diplomatice în investigaţiile care caută să elucideze......
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...