UNPR înscrie patron după patron. Vezi ultimele achiziţii

UNPR (Uniunea Naţională pentru Progresul Ro­mâniei), formată prin scindarea PSD după alegerile din 2008 şi care participă la guvernare având chiar doi miniştri - ministrul apărării Gabriel Oprea şi ministrul de externe, Cristian Diaconescu - a cooptat în ultima vreme, în poziţii de conducere, oameni din lumea businessului, dar şi dintre cei care au deţinut poziţii importante în armată sau în serviciile secrete, informează zf.ro.
Economica.net - joi, 02 feb. 2012, 11:12

Între membrii aflaţi în poziţia de preşedinţi de departamente (funcţii asimilate vicepreşedinţilor) se numără omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu (acţionarul majoritar al grupului UTI), Nicolae Dumitru (om de afaceri care controlează grupul de firme Niro care administrează complexul Dragonul Roşu), dar şi Angela Toncescu care până în toamna anului trecut a fost preşedinta Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), o instituţie a statului extrem de importantă care supraveghează afaceri în asigurări de 2 mld. euro. Informaţiile apar pe site-ul UNPR.ro.

Nicolae Dumitru este preşedinte al Departamen­tului pentru relaţia cu oamenii de afaceri al UNPR, Urdăreanu este preşedinte al Departamentului eco­nomie, transporturi şi finanţe, iar Toncescu este preşe­dinta Departamentului de investiţii şi consultanţă economică. Angela Toncescu şi Tiberiu Urdăreanu nu au răspuns ieri la solicitarea ZF de comen­tarii privind această decizie.

Un alt departament economic, Departamentul de analiză şi expertiză economică, este condus de Georgiu Gingăraş, ministru al sportului în guvernul Năstase.

Din conducerea UNPR la vârf fac parte Gabriel Oprea (general de armată acum ministru al apărării) care a fost pentru scurtă vreme şi ministru de interne în guvernarea la care PSD a participat, în 2009, alături de PDL, înaintându-şi apoi demisia din cauza disputelor legate de serviciul secret ale Internelor (DGIPI). Oprea, care are influenţă în zona Ilfov (este parlamentar de Ilfov şi a fost preşedinte al organizaţiei PSD Ilfov), este preşedinte executiv al UNPR.

Un alt ilfovean, generalul Anghel Iordănescu (fost selecţioner al echipei nationale de fotbal), deţine preşedinţia Departamentului pentru tineret şi sport. Secretar general al UNPR este Nicolae Onţanu, primarul sectorului 2 al Bucureştiului care are şi el grad de general (a fost avansat de la gradul de caporal la cel de colonel, în 2007, de ministrul apărării de atunci, Sorin Frunzăverde – PD), ultima sa avansare (general de brigadă în rezervă) fiind promovată de preşedintele Traian Băsescu în 2008.

Preşedinte al UNPR este fostul ministru al muncii din partea PSD Marian Sârbu, iar preşedinte de onoare este Cristian Diaconescu, reinstalat în fruntea Externelor după mazilirea lui Teodor Baconschi (sacrificat pentru a domoli protestele antiguverna­mentale), care mai deţinuse această poziţie în guvernul PDL-PSD, după ce fusese ministru al justiţiei în guvernul lui Adrian Năstase.

În afară de generalii Oprea, Onţanu şi Iordănescu mai regăsim în conducerea UNPR şi nume care au fost la cârma unor instituţii militare, având legătură cu serviciile secrete. Bunăoară, Gheorghe Rotaru, care conduce Departamentul de apărare, este general de patru stele, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei între 1999 şi 2005.

Unul dintre vicepreşedinţii acestui departament este Ioan Dumitru Zamfir. Acesta este general de patru stele şi a fost ofiţer de informaţii al SRI, structură în care a intrat imediat după 1999, avansând până la gradul de director adjunct al SRI, poziţie din care a fost trecut în rezervă cu gradul de general cu patru stele, în 2008.

Dumitru Nicolae, care conduce Departamentul pentru relaţia cu mediul de afaceri, este un om de afaceri destul de discret. Controlează grupul de firme Niro prin care administrează zonele comerciale Dragonul Roşu şi Europa din nordul Capitalei, acestea fiind primii poli ai comertului postdecembrist. A dezvoltat unul dintre primele ansambluri rezidenţiale din Bucuresti, Central Park, (pe şoseaua Ştefan cel Mare) cu 458 de locuinte. Anul trecut a anunţat că va dezvolta, împreună cu una dintre cele mai mari firme de construcţii din China, un proiect de 70 de milioane de euro care va fi compus dintr-un turn cu 22 de etaje.

Niro Investment SA a avut afaceri de 25,5 milioane de euro şi un profit de aproape 6 milioane de euro în 2009 şi peste 300 de angajaţi.

Dragonul Roşu SA, la care Niro Investment deţine 70% din acţiuni, iar un om de afaceri chinez, Zheng Xing, restul de 30%, a avut afaceri de 10 milioane de euro în 2009 şi un profit net de 4 milioane de euro.

Compania UTI (instalaţii, construcţii) deţinută de Tiberiu Urdăreanu, care conduce Departamentul economie, transporturi, finanţe, a avut în 2010 afaceri de aproximativ 160 mil. euro.

Între oamenii de afaceri care mai conduc departamente ale UNPR se numără Culiţă Tărâţă (deputat, fost PSD), care controlează Insula Mare a Brăilei (57.000 ha) şi care coordonează Departamentul pentru agricultură.

Fostul secretar de stat în Ministerul Muncii în timpul guvernării PDL-PSD din 1999, Valentin Mocanu, conduce Departamentul pentru Relaţia cu Sindicatele.

UNPR, care nu a participat la alegerile trecute, fiind constituit ad-hoc după ruperea PSD imediat după legislativele din 2008, a fost de-al lungul vremii mărul discordiei dintre putere şi opoziţie, pentru că a înclinat balanţa în favoarea PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu care nu ar fi avut fără uneperişti majoritate în Parlament. Acum trage tare pentru a intra în Parlament pe propriile-i picioare.

Te-ar mai putea interesa și
Un articol al lui Elon Musk care reiterează sprijinul său pentru AfD declanşează o controversă în Germania
Un articol al lui Elon Musk care reiterează sprijinul său pentru AfD declanşează o controversă în Germania
Miliardarul Elon Musk şi-a reînnoit apelul ca germanii să voteze partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în alegerile din februarie, declanşând o controversă la Berlin,......
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a lansat licitația pentru reabilitarea a patru ...
Sindicaliștii din Sănătate ar putea ieși la proteste, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”
Sindicaliștii din Sănătate ar putea ieși la proteste, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”
Sistemul de sănătate este cel mai afectat de măsurile fiscale din "ordonanţa trenuleţ", în condiţiile în care toate ...
Voucherele de vacanță rămân în vigoare și în 2025, dar cu o condiție. Anunț de ultimă oră
Voucherele de vacanță rămân în vigoare și în 2025, dar cu o condiție. Anunț de ultimă oră
Voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, ...