Reprezentanţii UNSAR susţin că aceste service-uri auto, ‘reunite în aşa-zise asociaţii reprezentative’, nu vizează decât să capete prin lege monopolul absolut asupra operaţiunilor de evaluare a daunelor auto.
‘Aceşti experţi, susţinuţi de service-uri, vor avea întotdeauna tendinţa de supraevaluare a daunelor, lucru care se va reflecta, în cele din urmă, în costul poliţelor de asigurare’, se menţionează în comunicat.
Precizările au fost făcute după ce reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) au afirmat, într-un comunicat transmis marţi, că 90% dintre societăţile de asigurări repară piesele avariate, în loc să le schimbe.
ASSAI sublinia că mai mult de 90% dintre asigurătorii din România au început, în ultimii doi ani, să emită soluţii tehnice de reparare a unor piese care de fapt ar trebui înlocuite, fenomenul înregistrându-se mai ales în cazul barelor din plastic, fapt care constituie o operaţie ilegală, neconformă şi care pune în pericol siguranţa rutieră.
‘Asociaţiile de service-uri, precum ASSAI, care are în componenţă numai 12 service-uri, nu sunt reprezentative la nivel naţional şi nu pot oferi cifre şi procente reprezentative pentru piaţă, în condiţiile în care, potrivit Registrului Auto Român, la ora actuală funcţionează aproape 10.000 de ateliere auto în întreaga ţara. (…) Soluţiile tehnice diferă de la caz la caz, în funcţie de amplitudinea incidentelor. Din păcate, anumite service-uri nu urmăresc altceva decât să-şi comercializeze piesele, cu adaosurile comerciale de rigoare. Sunt aceleaşi service-uri care practică adaosuri de până la 400% faţă de preţurile calculate de softuri utilizate la nivel internaţional’, se menţionează în comunicat.
UNSAR reprezintă interesele a 26 societăţi de asigurare, respectiv 95% din piaţa asigurărilor, după volumul de prime brute subscrise.
Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a arătat marţi, într-un comunicat remis AGERPRES că peste 90% dintre societăţile de asigurări din România au început, în ultimii doi ani, să emită soluţii tehnice de reparare a unor piese care de fapt ar trebui înlocuite, fenomenul înregistrându-se mai ales în cazul barelor din plastic, fapt care constituie o operaţie ilegală, neconformă şi care pune în pericol siguranţa rutieră.