UNSAR: La fiecare 80 de secunde în România are loc un accident rutier pentru care, în medie, se plătesc peste 2.000 de euro. Tarifele calculate de ASF sunt doar orientative

Uniunea Națională a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a publicat astăzi un comunicat, prin intermediul căruia a dorit să reacționeze față de ultimele discuții din spațiul public referitoare la tarifele RCA, plafonarea acestora etc.
Economica.net - lun, 29 iul. 2024, 19:11
UNSAR: La fiecare 80 de secunde în România are loc un accident rutier pentru care, în medie, se plătesc peste 2.000 de euro. Tarifele calculate de ASF sunt doar orientative

Potrivit asociației, principalul factor care ne diferențiază de alte țări ține de frecvența accidentelor rutiere și de dauna medie. Din păcate, România este “Țară accidentului la minut”, la fiecare 80 de secunde în România are loc un accident rutier pentru care, în medie, se plătesc peste 2.000 de euro. Mai simplu spus, în fiecare oră în România se plătesc daune de aproximativ 90.000 de euro, rezultând peste 2 milioane de euro zilnic.

„La acești bani trebuie să adăugăm și rezervele constituite de către asigurători pentru fiecare dosar de dauna, dar care nu a fost încă soluționat. Doar pentru a avea un ordin de mărime, în anul 2023, asigurătorii din România au plătit despăgubiri-record în baza polițelor RCA, în valoare de 4,2 miliarde lei, iar rezervele constituite au fost de 4,65 miliarde de lei.

De asemenea, ne situăm pe locul 3 și la numărul accidentelor pe care mașinile înmatriculate în România le produc în străînătate, după Polonia și Germania. Astfel, în anul 2022 au fost înregistrate în străînătate aproximativ 25.000 de acccidente produse de vehicule înmatriculate în România – în condițiile în care, de exemplu, vehiculele înmatriculate în Franța, la un parc de vehicule de aproximativ 4,5 ori mai mare față de cel din România (45 milioane vehicule față de 10 milioane vehicule), au produs în străînătate aproximativ 24.800 de accidente.

În acest context, asociații importante, reprezentative pentru industria de transport, au decis să lupte pentru reducerea frecvenței accidentelor rutiere, implicându-se în proiectul de țară inițiat de UNSAR, intitulat Coaliția pentru Siguranță Rutieră. Așa cum am mai spus, aplecarea către zona de prevenție rutieră, nu doar că ar conduce la salvarea a multe vieți, dar și ar duce și la scăderea frecvenței accidentelor rutiere, care influențează primele RCA”, se precizează în comunicat.

UNSAR consideră că pe lângă faptul că plafonarea primelor RCA reprezintă o încălcare flagrantă a normelor Uniunii Europene, se omite mereu faptul că prețul polițelor RCA este influențat de numărul mare de accidente, de despăgubirile plătite și de costurile în creștere. Spre exemplu, asigurătorii plătesc taxe și contribuții majorate pentru RCA, de la 6,6% în 2021, la circa 13% în 2023. Asigurătorii care nu au ținut seama de aceste principii economice fundamentale sunt, de altfel, și cei care au dat faliment în trecut.

Asigurătorii consideră că tariful de referință publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și calculat de KPMG este doar o referință, fiecare asigurător are propria strategie de subscriere a polițelor RCA și propria strategie comercială, cu respectarea legislației europene în domeniu.

„Având în vedere că acest tarif de referință este doar orientativ, pot există situații când șoferii din România vor primi oferte care vor fi mai mici față de tariful de referință, cum evident vor există situații când vor primi oferte care sunt mai mari decât tariful de referință.

Fiind orientativ, o referință, acest tarif reprezintă o medie a unor segmente. Pe scurt, tariful de referință ia în calcul mai multe caracteristici atât ale proprietarului vehiculului (persoană fizică sau persoană juridică), cât și al vehiculului în sine. Prin urmare, vorbim despre categoria vehiculelor (autoturism, motocicletă, autoutilitară remorci etc.), vârstă proprietarului, puterea motorului, masă maximă, numărul de locuri pe scaune și județul unde este înmatriculat vehiculul respectiv.

Asigurătorii din toată lumea, nu doar din România, pentru a putea identifica cât mai bine riscul unui polițe pe care o subscriu, pot lua în calcul numeroși factori, precum: istoricul de daune, marca, modelul, capacitatea cilindrică, puterea dezvoltată, vechimea vehiculului, numărul de kilometri parcurși într-un an, numărul de locuri pe scaun, localitatea sau regiunea unde este înmatriculat etc.. Calculul KPMG arată faptul că regiunea București/Ilfov are un alt tarif de referință decât alte regiuni, deoarece frecvența accidentelor rutiere din această zona este mult mai mare față de frecvența accidentelor rutiere din alte județe.

Practic, toate detaliile contează pentru a putea identifica cât mai bine riscul pe care asigurătorul îl va lua în propriul portofoliu și, implicit, cât va trebui să plătească sub formă de despăgubiri și ce rezerve va trebui să constituie, conform legii”, mai susține UNSAR.

Concluzia UNSAR este că indiferent de modul în care este structurat acest tarif de referință, asigurătorii, intern, utilizează propriile criterii de segmentare și își reevaluează constant parametrii financiari pentru a susține nivelul proceselor de despăgubire și pentru a rămâne solvabili.

Asigurătorii susțincă tariful de referință publicat de ASF este calculat de KPMG și are la baza date statistice referitoare la piață RCA din ultimii cinci ani. Prin urmare sunt incluse și datele statistice provenind de la CITY Insurance și EUROINS, companii aflate în faliment inclusiv din cauza că vindeau polițe RCA la prețuri nesustenabile și care au fost acuzate de autorități că nu constituiau rezerve conform legislației în vigoare.

Ar fi însă relevant de analizat cum ar arată evoluția primei medii RCA dacă ar fi exclus din acest calcul datele provenind de la CITY Insurance și EUROINS.

UNSAR și industria de asigurări au susținut în mod constant că sistemul actual de bonus/malus ar trebui modificat și să țînă seama de mai multe criterii de clasificare și penalizare a șoferilor care produc accidente sau sunt indisciplinați în trafic. În acest context, UNSAR propune următoarele:

a) să ia în calcul în mod diferențiat evenimentele din care au rezultat numai prejudicii materiale față de evenimentele soldate cu vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane;

b) să ia în calcul în mod diferențiat daunele materiale cu o despăgubire redusă/foarte mare. Sancționarea șoferilor care produc accidente grave din punct de vedere material să fie cu mai multe clase, nu doar 2 clase cum este în acest moment;

c) să se poată lua în calcul istoricul șoferului, inclusiv sancțiunile contravenționale primite pentru anumite încălcări ale legislației rutiere.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) este o organizație neguvernamentală, apolitică, independența, cu caracter nelucrativ, creată în scopul dezvoltării şi extinderii colaborării și cooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor. Asociația a fost constituită în anul 1994, la inițiativa unui grup de 13 companii de asigurare și reasigurare. Principalele obiective al activității UNSAR vizează apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, membri ai Asociației, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ existent în domeniul asigurărilor, inițierea de soluții legale adecvate cu privire la modificările legislației în vigoare, promovarea activității de asigurări din România, promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei asigurărilor pe plan intern și internațional.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...