‘Cel mai mare efect al schimbării legislaţiei asupra creşterii numărului de PAD-uri se va vedea în anul 2014. O parte dintre poliţele facultative pentru locuinţe, cu sume asigurate mici, care au venit la reînnoit în piaţă în a doua parte a anului, s-au transformat în PAD-uri (…) Ţinând cont de portofoliul de poliţe facultative care vine la reînnoire şi de rigurozitatea aplicării legislaţiei, estimăm că numărul de poliţe PAD, în vigoare la finele anului 2014, poate depăşi pragul de 1,8 milioane’, a spus Adrian Marin.
La finalul lunii aprilie 2014, erau în vigoare aproximativ 1,16 milioane poliţe obligatorii pentru locuinţe, cu 250% mai multe faţă de aprilie 2013. În primele patru luni ale anului 2014, s-au emis de zece ori mai multe poliţe – aproximativ 450.000 poliţe PAD, faţă de circa 40.000 în perioada similară din 2013.
Din iulie 2013, asigurătorii sunt obligaţi să emită poliţe de asigurare facultativă a locuinţei numai cu franşiza PAD pentru cele trei riscuri: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.
Ulterior implementării măsurii, creşterea pieţei de asigurări facultative a fost anulată, ca urmare a direcţionării către societatea PAID a primei aferente poliţei PAD.
Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice – cutremure, alunecări de teren şi inundaţii, în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate. Valoarea primei de asigurare este de 10 şi, respectiv, 20 de euro.