UNSAR propune intrarea unor spitale de stat în sistemul asigurărilor de sănătate private

Intrarea anumitor spitale de stat în sistemul asigurărilor private de sănătate este una dintre temele pe care Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) a propus-o autorităţilor, astfel încât această industrie să fie o sursă suplimentară de finanţare a sistemului public de sănătate şi de remuneraţie corectă a medicilor, conform pregătirii şi expertizei acestora, a afirmat, joi, Virgil Şoncutean, membru al Comitetului de Direcţie al UNSAR.
Economica.net - joi, 08 iun. 2017, 12:22
UNSAR propune intrarea unor spitale de stat în sistemul asigurărilor de sănătate private

‘Deschiderea spitalelor de stat este una dintre temele pe care UNSAR vrea să o adreseze proactiv şi în relaţia cu autorităţile pentru a găsi forme legale şi concrete prin care anumite spitale de stat să poată să intre în acest sistem al asigurărilor private de sănătate, astfel încât să fie o sursă suplimentară de finanţare a sistemului public şi, de ce nu, o sursă prin care medicii să poată avea acces la o remuneraţie corectă pentru pregătirea şi expertiza lor. Practic, preia din presiunea pe bugetul public de sănătate şi acesta este rolul unei asigurări de sănătate’, a explicat Şoncutean.

Potrivit acestuia, pentru industria asigurărilor de sănătate perspectiva este ‘un pic mai optimistă, dacă ne uităm şi la dinamica pieţei’, deşi trebuie ‘să fim realişti şi să acceptăm că baza de plecare este una foarte scăzută care permite un procentaj de creştere spectaculos’.

‘Vedem o dinamică a evoluţiei primelor brute care, cel puţin la nivelul anului trecut, a depăşit orice estimare optimistă. Piaţa a crescut cu aproape 70% şi a ajuns la un nivel de aproape 175 de milioane de lei, un nivel mai mic în comparaţie cu asigurările de viaţă. Dar, aici, vorbim despre o curbă exponenţială. Unul dintre factorii care au contribuit a fost existenţa unui cadru fiscal care încurajează asigurările private de sănătate. De fapt, este singura formă de asigurare care beneficiază de acest tip de cadru fiscal de deductibilitate şi pentru angajaţi şi pentru angajatori. Limitele deductibilităţii sunt mult mai mari decât primele medii folosite în industria asigurărilor de sănătate, însă este un cadru favorabil’, a menţionat el.

Şoncutean a atras atenţia asupra faptului că acest lucru ar putea juca un rol important în degrevarea bugetului public de anumite cheltuieli de sănătate, industria având astfel un rol suplimentar.

‘Există în prezent interacţiuni cu Ministerul Sănătăţii, a fost chiar o recomandare pentru un pilot cu spitalul judeţean din Baia Mare. A existat o vizită acolo şi o discuţie cu managementul pentru a vedea în ce măsură se poate ajusta cadrul legislativ prezent cu nişte norme care să reglementeze condiţiile în care un spital public poate să emită factură – ăsta era unul dintre principalele impedimente. Un spital neputând să emită factură implicit se bloca sistemul de decontare prin asigurările private de sănătate. Asigurările voluntare de sănătate sunt deductibile atâta timp cât nu se decontează cu Casa Naţională de Sănătate, deci va fi o sursă de finanţare alternativă a sectorului public, care oferă acces viitorilor pacienţi la infrastructura de sănătate’, a precizat reprezentantul UNSAR.

Întrebat de ce un asigurat ar dori să se trateze în sistemul medical de stat, Virgil Şoncutean a răspuns: ‘Sunt cazuri complicate care nu sunt gestionate în infrastructura privată de sănătate, sunt tratate tot în cele de stat’.

‘Pe de altă parte, şi furnizorii de servicii medicale privaţi fac investiţii masive şi, în ultima perioadă, este o piaţă foarte efervescentă, care atrage foarte multe investiţii. Există limitări în ceea ce decontează Casa de Asigurări de Sănătate şi, atunci, complementar cu ceea ce decontează un produs de asigurare privată de sănătate poate să răspundă acestei nevoi. Pentru noi este important să creăm un instrument financiar care să permită populaţiei accesul la astfel de tratamente şi servicii medicale, pentru că noi asta facem. Noi nu avem o preferinţă pentru un furnizor medical sau altul, ci trebuie să găsim un produs accesibil care să permită accesul celor care au nevoie la un serviciu medical de calitate, dacă se poate în România sau chiar şi în străinătate’, a adăugat el.

În opinia sa, sistemul medical de stat este unul dintre factorii care încurajează accesul la asigurările medicale private, din cauza stării deplorabile în care se află, oamenii având nevoie de o alternativă.

‘Chiar dacă aceasta costă, într-un final îşi doresc să aibă acces la un serviciu medical decent, într-un spital privat, pentru că, în acest moment, este una dintre limitări. În sistemul privat de sănătate sunt exclusiv servicii acordate în clinicile şi spitalele private’, a subliniat reprezentantul asigurătorilor.

Piaţa asigurărilor de sănătate este dominată de asigurările de grup, oferite de angajator.

‘Asigurările individuale sunt la început, au o dinamică la fel de accelerată, însă ponderea lor este probabil în plaja până în 10% din total. Nivelul de primă este comparabil cu cel al asigurărilor de viaţă şi în zona de grup şi în zona individuală. Primele pentru asigurări de sănătate nu sunt mai mici decât cele la asigurările de viaţă. Din nou, legat de puterea de cumpărare, este un subiect care trebuie dezbătut. Există un spectru din perspectiva primei care se poate adresa fiecărui buget’, a precizat Virgil Şoncutean.

Prima medie de asigurări de sănătate variază între 1200 – 1400 de lei/an şi câteva mii de euro pe an, în funcţie de complexitate şi de acoperire naţională sau internaţională.

‘Frecvenţa de utilizare a asigurărilor de sănătate depăşeşte 50% şi de multe ori se apropie de 100%, adică cel puţin jumătate dintre persoanele asigurate, de multe ori mult peste jumătate, accesează poliţa încă din primul an de valabilitate, iar aceasta face ca beneficiul să fie mai tangibil şi imediat. Frecvenţa de utilizare, frecvenţa de daună în asigurările de sănătate este la extrema opusă la care se află asigurările de viaţă, din perspectiva frecvenţei de daună”, a încheiat oficialul UNSAR.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...