UNSAR reacționează la declarația COTAR privitoare la raportul dintre valoarea daunelor și valoarea polițelor RCA: Din 100 lei încasați pe RCA, 77,3 lei merg către daune
Nu este prima dată când are loc un război al declarațiilor între cele două asociații patronale, în marea majoritate a cazurilor fiind vorba de același fir epic: COTAR face la începutul declarații dure la adresa firmelor de asigurări, iar peste câteva ore vine și replica acidă a UNSAR.
Așa este și în cazul de față. La fel cum și faptul că asociația asigurătorilor nu precizează nominal la cine se referă în răspunsul său, deși este clar pentru toată lumea. Contrele dintre UNSAR și COTAR au loc în contextul unor proteste masive ale transporatorilor, care se desfășoară de mai multe zile. Una dintre principalele revendicări ale camionagiilor este referitoare la limitarea valorii polițelor RCA, pe care le consideră exagerat de scumpe. La protestul transportatorilor s-au alăturat și fermierii.
În comunicatul transmis acum, UNSAR neagă cifrele prezentate de COTAR, potrivit cărora din prețul polițelor RCA 25% merg la daune și restul la asigurători, și precizează că proporția este de fapt inversă, din 100 lei încasați pe RCA, 77,3 lei merg către daune. Potrivit UNSAR, Principala cheltuială a asigurătorilor este, a fost și va fi cea cu daunele. În fiecare zi au loc peste 1.000 de accidente rutiere. UNSAR nu se sfiește să acuze COTAR de răspândire pur și simplu de informații false și își prezintă versiunea prin care demontează alegațiile transporatorilor.
„Încă o dată, într-un context sensibil pentru țara noastră, o asociație care nu are competențe pe zona de asigurări a transmis astăzi în spațiul public un nou comunicat de presă care pare a urmări să amplifice tensiunile în societate și să politizeze discuția în legătură cu un subiect pur tehnic. Este greu de înțeles această persistență conflictuală de a prezenta denaturat realitatea și de a escalada o problemă, în detrimentul soluționării sale.
Nu putem să nu ne întrebăm: dacă asigurările RCA sunt atât de profitabile, așa cum se afirmă constant, care este motivul pentru care doar 6 asigurători locali dintr-un total de 25 de companii sunt activi pe piața RCA?
În spiritul corectei informări și al respectului față de public și de autorități, pe care UNSAR l-a promovat și va continua să-l promoveze, demontăm mai jos câteva dintre afirmațiile făcute de această asociație, cu titlu de exemplu:
FAKE NEWS Doar 25% din prețul poliței RCA reprezintă plata daunelor, iar 75% încasează asiguratorii.
REALITATE Din 100 lei încasați pe RCA, 77.3 lei merg către daune, arată datele oficiale ale ASF. Astfel, rata daunei RCA din România, adică raportul dintre daunele plătite și primele brute subscrise, era printre cele mai mari din Europa în 2022 (pag. 27). Adică de 3 ori mai mare decât, eronat, se spune în comunicatul acelei asociații. Restul reprezintă cheltuieli de achiziție și administrare, taxe și contribuții către Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție și către alte organisme instituționale etc. – așa cum detaliem în cele de mai jos.
FAKE NEWS În țările civilizate din UE, spre deosebire de România, cheltuielile asiguratorilor sunt între 15-30%…
REALITATE Conform raportului ASF, rata cheltuielilor pentru achiziție și administrare pentru RCA este de 26.97% (pag. 31), și NU de 75% – în scădere de la 32.59% la semestrul 1 2022 și de la 33.12% la semestrul 1 2021”, se menționează în comunicatul UNSAR.
Asociația asigurătorilor susține că principala cheltuială a companiilor de asigurări este, a fost și va fi cea cu plata daunelor, în vederea onorării obligațiilor asumate față de clienți și că totodată, prin plata de despăgubiri importante, de aproape 5 milioane de euro în fiecare zi calendaristică (și asta doar în 2022), asigurătorii din România vin în sprijinul oamenilor și companiilor.
UNSAR precizează că din punct de vedere al cheltuielilor, industria de asigurări se încadrează exact în intervalul de 15-30%.
„Problema nu este aici, ci ține, printre altele, de frecvența accidentelor rutiere și de dauna medie”, susține UNSAR.
UNSAR prezintă cu acest prilej în ce constau cheltuielile companiilor de asigurări:
– Taxe și contribuții plătite către Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție și către alte organisme instituționale în valoare de 13% (deci care nu aparțin asigurătorilor). O parte din acești bani reprezintă un împrumut pe care asigurătorii îl acordă, conform legislației, pentru ca FGA să poată plăti despăgubirile către păgubiți. Nu se știe când vor fi recuperate sumele impumutate de asigurători către FGA și care va mai fi valoarea lor atunci, având în vedere inflația și pierderea de dobândă.
– Comisioane și alte cheltuieli de achiziție (așadar costuri pentru asigurători). Pe perioada plafonării tarifelor de primă, acestea sunt de maximum 7,4%.
– În concluzie, pentru cheltuielile de administrare ale asigurătorilor, pentru cele cu managementul daunelor, pentru reasigurare și pentru multe alte categorii de cheltuieli rămân circa 6% din primă. Toate celelalte cheltuieli reprezintă rezerve pentru daune – a căror constituire este o cerință legală, pentru că societățile de asigurare să poată să își îndeplinească în orice moment obligațiile.
„Unde suntem însă cu adevărat deosebiți de alte țări din Uniunea Europeană? România este pe LOCUL 10 ca mărime a parcului auto în Europa, cu aproximativ 10 milioane de vehicule, însă este pe LOCUL 3 la accidentele produse în afara țării. Cum reușesc alte țări având parcuri auto de 2-3 ori mai mari decât ale noastre să nu producă atâtea accidente?
FAKE NEWS Numărul de daune RCA nu a crescut, ci a scăzut semnificativ…
REALITATE Datele sunt prezentate trunchiat, căci raportul citat NU include daunele plătite de cel mai mare asigurător din momentul respectiv, respectiv CITY Insurance.
Pe scurt: în septembrie 2021, cel mai mare asigurător RCA din România ca volum de prime la momentul respectiv, CITY Insurance, a intrat în insolvență. Toate dosarele de daună au început să fie instrumentate de către FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților. Acest lucru se poate observa în raportul publicat de ASF pentru anul 2022 (pag. 42,43. Notă: sunt incluse doar societățile autorizate și reglementate de ASF; nu sunt incluse sumele plătite de FGA). În concluzie, este absolut evident că, dacă dosarele de daună ale celui mai mare asigurător din momentul respectiv nu mai sunt luate în calcul, atunci comparația este total falsă.
În realitate însă, în fiecare zi, în România, au loc peste 1.000 de accidente rutiere, în care 5 oameni își pierd viața și alte zeci de persoane sunt vătămate. Putem fi numiți „Țara accidentului la minut”.
În acest context, asociații importante, reprezentative pentru industria de transport, au decis deja să lupte pentru reducerea frecvenței accidentelor rutiere, implicându-se în proiectul de țară inițiat de UNSAR, intitulat Coaliția pentru Siguranță Rutiera. Desigur, nu și asociația care pare a avea drept principal obiectiv atacarea autorităților statului și, în mod constant, a industriei de asigurări, dar NU și implicarea concretă în oprirea carnagiului de pe șoselele României și ale Europei. Așa cum am mai spus, dacă măcar jumătate din determinarea și energia anumitor organizații ar fi investită în prevenție rutieră, nu doar că multe vieți ar fi salvate, dar și frecvența accidentelor rutiere, care influențează primele RCA, ar arăta altfel. România continuă să fie, din păcate, „campioană în Europa” la accidentele rutiere.
FAKE NEWS Legat de afirmațiile privind calculul tarifelor RCA…
REALITATE Modul în care se calculează actuarial un tarif RCA este, într-adevăr, unul complex. Dar, a insinua că prima de risc (o parte a tarifului RCA) este îndeajuns pentru a menține stabilitatea unei industrii și, de asemenea, indicatorii de solvabilitate ai unei societăți de asigurare, este ca și cum ai spune că singurul cost al unei firme de transport este cel de achiziție al unui cap tractor. Tarifele de primă trebuie să reflecte daunalitatea înregistrată pe categoria de vehicule vizate.
Așadar, atunci când se face referire la calculul tarifelor RCA, orice persoană de bună-credință ar trebui să aibă în vedere calculele realizate de specialiști, precum și datele statistice oficiale, netrunchiate, care redau imaginea reală”, se mai precizează în comunicat.
UNSAR nu se oprește aici și prezintă și alte alte afirmații eronate făcute:
– Prima invocată din tariful de referință nu reprezintă prima de asigurare pentru un cap tractor, ci pentru toate vehiculele comerciale deținute de persoane juridice a căror masă maximă autorizată este egală sau mai mare de 16 tone. Segmentul nu este unul omogen, pentru că în interiorul său regăsim capete tractor, basculante, betoniere, automacarale sau autoutilitare destinate transportului agabaritic. Lucrurile ar sta cu totul altfel dacă am privi strict capetele tractor și, mai ales, pe cele utilizate la transportul internațional de mărfuri.
– Asigurătorii din România fac obiectul controlului mai multor autorități ale statului, inclusiv al ANAF, așa cum este și firesc.
– Nu în ultimul rând: sancțiunea aplicată de Consiliul Concurenței a fost anulată în mod definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul UNSAR și în prima instanță în cazul a două societăți membre, litigiile inițiate de ceilalți membri fiind în curs de judecată. Prin urmare, așa-zisa „acționare concertată” de care se pomenește cu vehemență este demontată pas cu pas de către instanțele judecătorești.
În încheiere, asociația asigurătorilor își exprimămp deschiderea către un dialog tehnic și echilibrat pentru găsirea celor mai bune soluții în contextul dat, împreună cu autoritățile.