UNTRR cere autorităţilor să permită şoferilor profesionişti din afara UE să lucreze în România

Pentru ca industria românească de transport rutier să poată continua să opereze în parametri eficienţi, este necesar ca Guvernul şi Ministerul Transporturilor să adopte măsuri urgente de soluţionare a crizei de şoferi profesionişti din România, în condiţiile în care la 100 de ani de la Marea Unire, ţara noastră înregistrează cel mai grav deficit de forţă de muncă, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Economica.net - vin, 30 nov. 2018, 15:52
UNTRR cere autorităţilor să permită şoferilor profesionişti din afara UE să lucreze în România

În ultimii ani, UNTRR a propus autorităţilor române competente soluţii concrete pentru rezolvarea crizei şoferilor profesionişti, cum ar fi angajarea şoferilor profesionişti din afara UE, prin asigurarea cadrului necesar examinării în limba engleza a acestora la examenul de competenţă profesională, condiţie necesară pentru angajarea legală în România. Este evident ca nu trebuie aşteptat ca şomajul în România să fie zero pentru a face import selectiv de forţă de munca, apreciază UNTTR.

Organizaţia solicita Guvernului şi Ministerului Transporturilor să accepte şi să pună în aplicare soluţii clare şi practice pentru rezolvarea crizei de şoferi profesionişti cu care se confruntă transportatorii rutieri români care deţin autocamioane ce nu mai pot fi operate în lipsa angajaţilor disponibili din piaţă.

Aceasta criză s-a acutizat în ultima perioadă, afectând tot mai grav transporturile rutiere, care reprezintă principala ramură contribuitoare la exportul de servicii al României în 2017, conform datelor Băncii Naţionale a României, iar situaţia se va agrava, în condiţiile în care, în următorii 10 ani 40% din şoferii profesionişti din Germania se vor pensiona, iar companiile de transport germane vor atrage şoferi profesionişti din statele est-europene, se arată în comunicat.

Alte state membre ale UE, precum Polonia, deşi înregistrează un nivel al şomajului de 5,7%, importă forţa de muncă necesară cantitativ şi calitativ pe segmentele pe care nu poate face reconversii – şi nu frânează dezvoltarea economică. Anul trecut, Polonia a înregistrat în economie o forţă de muncă din afara UE de 1.000.000 de persoane, din care 52.000 numai în sectorul transportului rutier – şoferi profesionişti din afara UE.

Pentru a putea rămâne competitivi pe piaţa europeană, transportatorii români trebuie să beneficieze în egală măsură cu transportatorii din alte state membre de prevederile legislaţiei europene privind angajarea legală de şoferi din afara UE (conform Regulamentului european 1072/2009 – Articolul 5 Certificat de conducător auto).

Legislaţia europeană permite statelor membre organizarea testării CPC (Certificat de Competenţă Profesională) într-o limbă străină, multe ţări din UE au adoptat deja măsuri în acest sens, în timp ce România organizează aceasta examinare numai în limba româna blocând angajările pentru operatorii de transport. UNTRR considera ca nu este justificata obligativitatea cunoaşterii limbii române de către un şofer din afara UE pentru a fi angajat de un transportator român, pentru ca în România sunt angajaţi cetăţeni străini din oricare stat membru UE fără a avea obligaţia de a cunoaşte limba româna, aşa cum şi cetăţenii români se pot angaja oriunde în UE. Dacă pentru aceştia comunicarea în limba engleza sau într-o altă limbă străină nu este o problemă, atunci nu ar trebui să fie nici pentru cetăţenii extra-comunitari.

UNTRR salută faptul că procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, stabilita de MAI, prevede că proba teoretică se poate susţine, la cerere, în limbile engleză, franceză sau germană.

O a doua măsură propusă de UNTRR Guvernului şi Ministerului Transporturilor prevede creşterea angajării tinerilor ca şoferi profesionişti, prin stabilirea vârstei minime legale de 18 ani pentru exercitarea acestei profesii în România, similar altor state membre UE.

Conform unui studiu din 2016 al Comisiei Europene, 17 state membre (Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia şi Marea Britanie) au stabilit deja vârsta minimă de 18 ani pentru şoferii de camioane (categoriile C şi CE). Precizăm că Directiva 645/2018 prevede măsuri pentru armonizarea transpunerii în statele membre UE a vârstei minime de 18 ani pentru conducătorii auto transport rutier de marfă (categoriile C şi CE).

În condiţiile crizei de şoferi profesionişti din România şi din UE, considerăm că neaplicarea acestei prevederi şi în legislaţia românească dezavantajează transportatorii români faţă de competitorii lor din celelalte state membre UE, care pot angaja conducători auto de la 18 ani (categoriile C şi CE) pentru transportul rutier de mărfuri naţional şi internaţional.

O a treia măsură benefică pentru rezolvarea crizei de şoferi profesionişti din România este reconversia profesională prin alocarea de fonduri europene pentru programe de formare a şoferilor profesionişti, urmând modelul unor state membre vecine precum Ungaria.
În acest sens, Guvernul maghiar a emis o hotărâre privind asigurarea cadrului legal de finanţare a formării profesionale necesare pentru a compensa lipsa acută de şoferi profesionişti cu care se confruntă sectorul transporturilor rutiere, în vederea creşterii competitivităţii firmelor maghiare de transport rutier de marfă şi persoane.

Transportatorii români au nevoie de soluţii urgente şi eficiente din partea Guvernului şi Ministerului Transporturilor la această criză acută de şoferi profesionişti, pentru ca industria românească de transport rutier să poată continua să opereze în parametri buni, apreciază UNTTR.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...