UNTRR: Prevederi din Pachetul Mobilitate vor avea un impact absolut dezastruos asupra transportatorilor români
„Întoarcerea obligatorie acasă a vehiculelor şi a şoferilor la patru săptămâni este o măsură care va duce la creşterea emisiilor poluante. Sunt estimări între 100.000 de tone de CO2 şi până la 360.000 de tone de CO2, realizate de către diferiţi operatori. Această problemă nu este generată numai de camioanele româneşti care se întorc acasă, ci de toate vehiculele care ar fi obligate să facă acest lucru. Bineînţeles, asta va duce şi la o creştere a preţului produselor. În principiu, este o contradicţie flagrantă cu ceea ce înseamnă politicile de decarbonizare lansate de Comisia Europeană şi de Carta Albă a Transporturilor care vorbeşte de o Piaţă Unică a Transporturilor. Măsura privind întoarcerea acasă a vehiculelor şi cea cu restricţionarea cabotajului au fost făcute fără să existe o analiză de impact reală. Pentru transportatorii români impactul este absolut dezastruos, pentru că ar fi eliminaţi de pe piaţa de transport din Europa de Vest. Dacă socotim circa 50.000 – 60.000 de camioane care zicem să lucrează în Europa de Vest din România, ar însemna că 2.000 de camioane ar trebui să vină zilnic spre România şi să de ducă înapoi spre Europa de Vest în plus faţă de cele care deja fac transport pe această rută”, a spus Dinescu.
Reprezentantul UNTRR a adăugat că, la ora actuală, în România există 34.000 de firme de transport de mărfuri, cu 155.000 de vehicule licenţiate, de peste 3,5 tone.
„În prezent, există nişte estimări care arată că lipsesc peste 400.000 de spaţii de parcare securizate la nivelul Uniunii Europene. În Pachetul de Mobilitate 1 se propune interzicerea efectuării repausului săptămânal normal al şoferilor. Se pare că această prevedere va trece. UNTRR a fost la Strasbourg în martie 2007 la o serie de discuţii, din care s-au desprins două idei, una dintre acestea fiind menţinerea poliţei de asigurare pentru dovedirea capacităţii financiare a firmelor de transport. Astăzi, din evidenţele ARR, reiese că aproape 50% din firmele din România nu deţin astfel de poliţe. Datele oficiale arată că, în România, există în prezent 34.000 de firme care fac transport de mărfuri, cu 155.000 de vehicule licenţiate de peste 3,5 tone. Un alt succes a fost eliminarea momentului diferit de implementare. Erau parlamentari germani care susţineau că trebuie să se implementeze pentru ultimele state venite aceste noi regulamente la doi de la publicare, iar pentru primele 15 state, după 4 ani”, a precizat secretarul general al UNTRR.
Pachetul Mobilitate 1 a fost publicat de Comisia Europeană în 31 martie 2017, Pachetul II la data de 8 noiembrie 2017, iar Pachetul III pe data de 17 mai 2018.
Parlamentul European (PE) a adoptat, în data de 4 aprilie 2019, în primă lectură, Pachetul „Mobilitate”, după ce anterior documentul a fost retrimis la Comisia Transport şi Turism (TRAN), din cauza numărului mare de amendamente depuse. Eurodeputaţii români s-au mobilizat atunci şi au depus un număr mare de amendamente, împreună cu colegii lor din Bulgaria, Polonia şi ţările baltice, adunându-se în final peste 1.200 de amendamente.
Prin noua legislaţie, forul european doreşte să înlocuiască restricţia existentă a numărului de operaţiuni de cabotaj – operaţiuni de transport în altă ţară UE în urma unei livrări transfrontaliere -, cu o limită de timp de 3 zile şi să introducă înregistrarea punctelor de trecere a frontierei prin tahografe. De asemenea, va exista o „perioadă de aşteptare” în ţara de origine (60 de ore) înainte de deplasarea la un alt cabotaj, pentru a evita practicarea „cabotajului sistematic”.
În plus, pentru combaterea utilizării companiilor de tip „cutie poştală”, întreprinderile de transport rutier de marfă ar trebui să desfăşoare o proporţie semnificativă din activităţi în statul membru în care sunt înregistrate, potrivit legislaţiei adoptate. Întrucât operatorii folosesc din ce în ce mai mult vehicule utilitare uşoare pentru a furniza servicii de transport, aceşti operatori ar trebui, de asemenea, să respecte normele UE pentru operatorii de transport, consideră eurodeputaţii.
Totodată, eurodeputaţii solicită ca regulile de detaşare să se aplice cabotajului şi operaţiunilor de transport transfrontalier, cu excepţia tranzitului şi a operaţiunilor bilaterale, cu o încărcare sau descărcare suplimentară în fiecare direcţie (sau niciuna la ieşire şi două la întoarcere). Nu în ultimul rând, aceştia au propus modificări pentru a asigura condiţii mai bune de odihnă pentru şoferi, potrivit comunicatului PE. Companiile vor trebui să-şi organizeze calendarele astfel încât şoferii să se poată întoarce acasă la intervale regulate, cel puţin o dată la 4 săptămâni. Perioada de odihnă obligatorie la sfârşitul săptămânii nu ar trebui să fie petrecută în cabina camionului, se menţionează în
lege.
La ora actuală, discuţiile între Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul miniştrilor de transport au început şi au ca scop finalizarea celor trei seturi de măsuri din cadrul Pachetului Mobilitate 1.