‘Articolul 4 din proiectul de act normativ stipulează că nu sunt eligibili pentru restituirea de accize operatorii economici care se află în procedura de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare. UNTRR solicită Guvernului României eliminarea acestui articol din proiectul de act normativ întrucât păstrarea acestor prevederi va conduce la încetarea activităţii operatorilor de transport aflaţi în una din situaţiile menţionate’, se arată într-un comunicat al transportatorilor, remis joi AGERPRES.
În aceste condiţii, UNTRR consideră că aceşti operatori de transport vor fi în situaţia de a nu mai putea concura în condiţii egale cu ceilalţi operatori.
‘În mod concret, aceşti operatori de transport vor fi în situaţia de a nu mai putea concura în condiţii egale cu ceilalţi operatori, deşi legea insolvenţei încearcă să dea o şansă firmelor aflate în dificultate financiară. În vederea reglementării acestei situaţii şi pentru crearea unei situaţii benefice atât pentru operatorii de transport aflaţi sub incidenţa articolului 4 cât şi pentru statul român, UNTRR propune crearea unui mecanism de compensare a datoriilor la bugetul de stat cu sumele ce urmează a fi recuperate din acciză’, precizează UNTRR.
Potrivit sursei citate, mecanismul compensării va aduce un avantaj de flux monetar şi va oferi şansa firmelor aflate într-o situaţie dificilă să se echilibreze.
Acest lucru ar permite ca încasările la bugetul de stat să crească semnificativ sau, cel puţin, datoriile la bugetul de stat s-ar reduce, prin compensarea lor cu sumele care ar trebui returnate din acciza.
‘Acest mecanism este deja utilizat cu succes în Ungaria unde s-a înregistrat creşterea consumului de motorina datorită posibilităţii de compensare cu alte datorii la stat. Transportatorii din Ungaria preferă să alimenteze acasă, chiar dacă motorina fără TVA şi cu acciza rambursată este ceva mai scumpă decât în Austria, tocmai datorită avantajului oferit de posibilitatea de compensare’, menţionează transportatorii.
De asemenea, UNTRR consideră că este necesară şi modificarea articolului 15 care prevede aprobarea sau nu a cererii de restituire în termen de două luni de la data înregistrării. Termenul prevăzut de două luni înseamnă, în primul rând, pentru operatorii de transport o finanţare de peste 6 luni a costurilor suplimentare cu acciză. UNTRR propune înlocuirea acestui termen, cu un termen maximum 10 zile în care să fie luată decizia de aprobare a cererii de restituire a accizei suplimentare.
‘Necorectarea acestor aspecte cruciale pentru operatorii de transport rutier, aşa cum sunt ele prevăzute în actualul proiect de act normativ, nu va face altceva decât sa forţeze în continuare operatorii de transport să alimenteze în afara graniţelor ţării şi să îşi echipeze vehiculele cu rezervoare cu o capacitate din ce în ce mai mare. Mai mult decât atât, transportatorii vor fi obligaţi să majoreze tarifele cu 15% pentru a recupera pierderile provocate de acciza nerecuperabilă, majorare pe care au amânat-o în aşteptarea returnării accizei suplimentare’, au afirmat potrivit transportatorii.
UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală care promovează interesele transportatorilor rutieri.