Unu din trei europeni intenţionează să investească într-o proprietate rezidenţială – studiu RE/MAX

Unu din trei europeni intenţionează să investească într-o proprietate rezindenţială, fie acasă sau în străinătate, iar acest lucru este cel mai evident în Portugalia, Finlanda, Bulgaria şi România, arată un studiu privind tendinţele pe piaţa rezidenţială.
AGERPRES - lun, 07 nov. 2022, 13:09
Unu din trei europeni intenţionează să investească într-o proprietate rezidenţială - studiu RE/MAX

„În ciuda creşterii costului vieţii şi a vremurilor grele care se prevestesc, studiul RE/MAX indică o creştere netă de 23% a numărului de oameni care intenţionează să achiziţioneze o proprietate în Europa, comparat cu acum 12 luni. Acest lucru este cel mai evident în Portugalia (+40%), Finlanda (+36%), Bulgaria (+35%) şi România (+30%), unde o minoritate semnificativă de respondenţi sunt mai înclinaţi să cumpere o locuinţă. Sunt mai înclinaţi spre a investi cei cu vârste cuprinse între 26 şi 45 de ani”, arată studiul efectuat de RE/MAX Europa în 22 de ţări europene, scrie Agerpres.

În timp ce un număr important de europeni sunt descurajaţi de costul unei mutări, aproape unul din cinci priveşte o mutare ca o metodă de a reduce cheltuielile gospodăreşti pe termen mediu şi lung. Ar face asta fie alegând o locuinţă mai mică, mutându-se într-o zonă mai ieftină, sau achiziţionând o proprietate mai eficientă energetic. Două treimi dintre clienţii chestionaţi sunt mulţumiţi de locaţia lor prezentă, care este predominant urbană. Totuşi, pentru cei ce doresc să se mute, mediul rural exercită o atracţie tot mai puternică, potrivit studiului citat.

Datele acestui studiu arată că după aproximativ 200 de ani de migrare spre oraş, tendinţa pare că e în scădere.

” Principalele motive menţionate de cei care doresc să se mute la ţară sunt apropierea de natură, mai mult spaţiu şi mai multă intimitate – abilitatea de a lucra de acasă s-a clasat destul de jos pe listă. Aceasta poate fi o reacţie la experienţa orăşenilor din timpul pandemiei. Ceea ce este deja clar în tot eşantionul este faptul că în timp ce 46% locuiesc la oraş şi doresc să rămână acolo, 21% doresc să se mute la ţară. Una din cinci persoane ia în calcul o mutare în zona rurală sau costieră, mai mult de dublul celor ce se gândesc la o mutare la oraş (8%)”, se precizează în document.

Studiul relevă faptul că multă lume doreşte în continuare să achiziţioneze o locuinţă într-o altă ţară, 25% dintre europeni luând în considerare această opţiune în mod activ, însă diferenţele dintre ţări sunt semnificative. O persoană din patru (25%) ia în calcul achiziţionarea unei proprietăţi rezidenţiale în altă ţară, fie deoarece se mută, fie ca investiţie. Aproape un sfert (24%) din acestea iau în calcul o mutare în următoarele douăsprezece luni, iar sfert (27%) se aşteaptă să se mute în următorii doi-trei ani. Circa 15% din europenii ce doresc să se mute în străinătate se gândesc la Spania.

În ceea ce priveşte România, o mare parte din români sunt proprietarii locuinţelor lor (72%), cu peste 10% peste media europeană. Dintre cei care iau în calcul o posibilă mutare, 15% îşi popun să facă acest lucru în următorul an, iar circa 25% în următorii trei ani. Aproximativ 29% din aceştia au afirmat că îşi doresc să se mute la ţară. Cu toate acestea, majoritatea (54%) plănuiesc să rămână în zona urbană. Este adevărat şi faptul că 35,6% din respondenţii români nu ar exclude o mutare în străinătate, unul din cele mai mari procente din Europa, depăşit doar de Turcia la (45%).

„Spaţiul este important pentru români – 38% din cei care şi-au schimbat părerea în ultimul an şi iau acum în calcul o posibilă mutare au spus că doresc mai mult spaţiu, un factor şi mai semnificativ pentru cei ce doresc să se mute la ţară. Acest procent (60%) este depăşit doar de dorinţa de a fi mai aproape de natură (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la ţară. Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se mută în mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate. O proporţie mult mai mare de români decât media asociază mediul rural cu un mai bun acces la hrană organică; 47% au spus că acesta este un motiv pentru a sta la ţară, spre deosebire de 22% din toţi europenii”, menţionează studiul realizat de RE/MAX.

De asemenea, românii preferă apartamentele în detrimentul caselor, în condiţiile în care 42% din cei ce au în vedere o mutare au spus că vor căuta să cumpere un apartament. În acelaşi timp, 26% din toţi potenţialii cumpărători căutau o casă unifamilială, acest procent ajungând la 31% printre cei ce urmăreau o mutare în mediul rural.

Românii sunt preocupaţi de impactul achiziţiei de proprietăţi asupra mediului. Un procent de 39%, situat peste medie, indică faptul că ar fi pregătiţi să aleagă o proprietate mai mică dacă aceasta e mai benefică pentru mediu. Doar un sfert din oameni (24%) au declarat că nu ar accepta niciun compromis. În acelaşi timp, probabilitatea de a lua în considerare o locaţie urbană pentru beneficiile ei asupra mediului este printre dintre cele mai ridicate din Europa.

Sondajul pentru „Studiu 2022 – Tendinţe pe piaţa rezidenţială europeană” a fost efectuat printr-un interviu online cu alegeri multiple (CAWI). Eşantionul este format din cca 16.000 de oameni, din 22 de ţări europene.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va......
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...