Unul din cinci muncitori străini aduşi de companii fuge în vestul Europei la scurt timp

26 02. 2024
MALAYSIA-FINANCE-ECONOMY-SASIA-REMITTANCES-FILES
TO GO WITH Finance-economy-SAsia-remittances,FOCUS by Shafiq Alam (FILES) This file photo taken on December 25, 2007 shows Bangladeshi migrant workers waiting in line for food donated by a goodwill charity group for Christmas outside the Bangladeshi High Commission in Kuala Lumpur. The global economic crisis is putting a dent in funds sent to poor South Asian countries by nationals working abroad amid fears their armies of cheap workers will become redundant, say recruitment agents. Millions of families in Bangladesh, Nepal and Sri Lanka rely on remittances from relatives working in construction or as domestic servants in booming southeast Asian and Gulf nations. AFP PHOTO / FILES / TENGKU BAHAR

Şeful Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Arad, comisarul-şef de poliţie Ciprian-Dănuţ Blidar, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că se estimează că 20% din forţa de muncă importată din ţări non-UE se pierde pentru că muncitorii aleg să plece în ţări din vestul Europeni.

Potrivit datelor prezentate de Serviciul pentru Imigrări, companiile din judeţ au depus, în 2023, solicitări pentru a angaja 3561 de muncitori non-UE, iar 2344 au fost aprobate. Restul au fost respinse pentru că documentaţiile nu erau complete sau pentru „risc de migraţie ilegală”.

Comisarul-şef a declarat că mulţi dintre muncitorii care şi-au abandonat angajatorii au fost prinşi ulterior în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Pentru că unele companii nu au anunţat autorităţile în termenul legal de 10 zile despre plecare muncitorilor, acestea au fost amendate cu sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.

„Periodic organizăm sesiuni de instruire cu angajatorii, le prezentăm obligaţiile şi riscurile, dar până la urmă ei sunt cei care îşi asumă”, a declarat Ciprian-Dănuţ Blidar.

Cei mai mulţi muncitori care ajung la Arad sunt necalificaţi şi sunt veniţi din Sri Lanka, Nepal, India, Maroc şi Bangladesh.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad declarau, anul trecut, că numărul cererilor de import de forţă de muncă depuse de agenţii economici a crescut de zece ori faţă de anul anterior, pe fondul deficitului de personal dispus la angajare, care s-ar ridica la 10.000 – 15.000 de oameni.

„Se încearcă tot mai mult compensarea lipsei de forţă de muncă locală prin importuri de muncitori. Dacă în urmă cu doi – trei ani importul de forţă de muncă era destul de modest, acum numărul cererilor către noi, care ulterior vor ajunge la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a multiplicat foarte mult. Am ajuns la şapte până la zece cereri pe zi de la agenţii economici. În urmă cu doar un an, aveam două sau trei cereri pe săptămână”, spunea directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş.

Pe de altă parte, acesta declarase că mulţi dintre străinii care vin să se angajeze în judeţ speră ca de aici să plece mai departe în ţări mai bogate din Uniunea Europeană.

„Judeţul Arad este atractiv pentru cetăţenii non-UE pentru că este foarte aproape de graniţă, la 15 – 20 de minute de a ajunge în Spaţiul Schengen. Mulţi dintre angajatori ni s-au plâns, de altfel, că forţa de muncă importată nu este stabilă, pentru că o parte dintre muncitori pleacă în vestul Europei imediat ce au ocazia, sperând la locuri de muncă mai bine plătite decât în România”, spunea şeful AJOFM Arad.