Într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, citat de Forex-Ratings, economistul german avertizează cu privire la pericolul reprezentat de creşterea tot mai mare a poverii datoriilor în cazul unor state membre ale Uniunii Europene, apreciind pe un ton pesimist viitorul monedei euro.
Kai A. Konrad este şeful Consiliului consultativ ştiinţific de pe lângă Ministerul de Finanţe al Germaniei şi autorităţile financiare germane iau în considerare poziţia sa, notează sursele menţionate.
‘Nicio ţară din lume nu poate acumula datorii la infinit şi rămâne totodată încrezătoare că investitorii nu-şi vor pierde încrederea în solvabilitatea ei. Cred că orice ţară ar trebui să se străduiască să aibă cât mai puţine datorii – este în interesul ei. Restricţiile privind nivelurile maxime ale gradului de îndatorare (efectul de levier) pot varia în funcţie de o serie de factori, în special, de rata de creştere economică şi de creşterea populaţei dintr-o ţară sau alta’, a subliniat el.
În opinia sa, şansele de supravieţuire a monedei euro sunt destul de limitate. ‘Este dificil de indicat o anumită perioadă de timp, întrucât aceasta depinde de foarte mulţi factori. Cred ca euro se va menţine încă aproximativ cinci ani, este un scenariu realist’, prezice expertul german.
O astfel de evaluare pesimistă a viitorului monedei euro din partea unuia din principalii consultanţi ai Ministerului de Finanţe al Germaniei contravine declaraţiilor înalţilor oficiali. Chiar cancelarul german Angela Merkel a subliniat în repetate rânduri că o Europă unită are nevoie de o monedă comună.
Astfel, într-un discurs ţinut în Bundestag în 2011, Merkel sublinia:’Nimeni nu poate da nicio garanţie că următorii 50 de ani vor fi o perioadă de pace şi prosperitate pentru Europa. Cu toate acestea, un lucru este sigur: în cazul în care euro va înceta să existe, Europa se va destrăma în mai multe părţi’.