Unul dintre administratorii Electrica și-a dat demisia, după ce am sesizat compania asupra incompatibilității sale cu postul
“Electrica informeaza actionarii si investitorii asupra faptului ca, in data de 22 aprilie 2021, Consiliul de Administratie al Societatii a luat act de renuntarea la calitatea de membru al Consiliului de Administratie a dnei. Ramona Ungur”, arată compania într-un comunicat trimis BVB.
Cum s-a ajuns la demisie
Ramona Ungur este unul dintre membrii Consiliului de Administrație. Potrivit site-ului Electrica, este administrator neexecutiv independent. Totuși, ea apare și membru în Consiliul de Administrație al Oil Terminal, și a fost și membru în CA al Romgaz. Datele sunt publice, și scrise chiar de Ramona Ungur în CV.
Electrica este societate privată, listată la Bursa de Valori București, iar statul mai deține 48,8%. Potrivit actului constitutiv al companiei, Electrica are un Consiliu de Administrație format din șapte administratori neexecutivi, dintre care patru trebuie să fie independenți.
Ungur este administrator independent la Electrica începând din mai 2018, după cum scrie în propriul CV (numită la 28 aprilie, după cum scrie pe site-ul Electrica) Tot de acolo mai aflăm ca a fost administrator la Oil Terminal din noiembrie 2017, și este în continuare. Statul român este acționar semnificativ (48%) la Electrica și majoritar (59%).
În același act constitutiv al Electrica se arată însă ce criterii trebuie să îndeplinească un candidat independent pentru a ocupa această poziție. “candidatul să nu fie acționar semnificativ al Societății, să nu fie și să nu fi fost salariat sau reprezentant al unui acționar semnificativ al Societății, să nu aibă și nu fi avut vreo relație contractuală, pe durata exercițiului financiar încheiat anterior, cu un acționar semnificativ al Societății (semnificativ înseamnă mai mult de 10% din drepturile de vot) sau cu o altă societate controlată de respectivul acționar”.
Iar Ungur era administrator la Oil Terminal, înainte de a deveni administrator independent la Electrica. La ambele statul este acționar semnificativ, deci se ridică întrebarea: este independentă Ramona Ungur la Electrica sau nu? Mai ales că vrea să facă parte și din noul Consiliu de Administrație ce va fi votat de AGA pe 28 aprilie.
Ne-a atras atenția și un alt administrator neexecutiv independent. Bogdan Iliescu, la fel, numit în această poziție la Electrica tot la 28 aprilie. El este membru în Consiliul de Administrație al Transgaz (companie controlată de stat, operatorul sistemului național de transport al gazelor) încă din 2013. Deci se ridică același semn de întrebare al independenței. Și Iliescu și-a depus candidatura pentru un nou mandat de administrator.
În fața acestei situații, am adresat, ieri, 21 aprilie, următoarea întrebare către Electrica:
Doi dintre administratorii independenti ai Electrica, respectiv Ramona Ungur și Bogdan Iliescu, au fost si la numirea in aceasta pozitie, si sunt si acum administratori la alte societati la care statul roman, care este actionar semnificativ al Electrica SA, este actionar majoritar, respectiv Oil Terminal si Transgaz. In aceste conditii, coroborat si cu faptul ca cei doi si-au depus candidaturile pentru noul CA supus atentiei actionarilor in AGA care va avea loc la 28 aprilie, considera Electrica SA ca cei doi respecta criteriile pentru a putea fi considerati independenti? Daca da, de ce, daca nu, care sunt masurile pe care Electrica SA le considera necesare in aceasta speta?
Azi, aproape concomitent cu anunțul Electrica referitor la demisia Ramonei Ungur, am primit acest răspuns:
Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă transmitem următoarele:
“Am luat act de ultimele informații apărute în spațiul public pe acest subiect, precum și de solicitarea dumneavoastră, analizăm și vă asigurăm că vom comunica, în mod transparent, concluziile către toate părțile interesate”.
Pe 28 aprilie acționarii Electrica, una dintre cele mai mari companii de distribuție și furnizare a energiei electrice, vor vota noua componență a Consiliului de Administrație. Pe listă s-au înscris 15 persoane, iar printre cei înscriși se află și actualii membri ai Consiliului de Administrație, care se pare că doresc votul acționarilor pentru un nou mandat.