UPC şi Antena Group pot negocia un acord de retransmisie prin satelit până la sfârşitul lunii mai

 UPC şi Antena Group pot negocia un nou contract pentru retransmisia posturilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV pe platforma prin satelit a reţelei de cablu, până la sfârşitul lunii mai, CNA urmând să analizeze scoaterea din grilă a canalelor în termenul legal de 30 de zile.
Economica.net - joi, 10 mai 2012, 10:47
UPC şi Antena Group pot negocia un acord de retransmisie prin satelit până la sfârşitul lunii mai

UPC a depus la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pe 26 aprilie, o solicitare de scoatere a televiziunilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV de pe platforma Focus Sat a companiei de telecomunicaţii, întrucât acordul de retransmisie a acestor posturi Antena Group a expirat.

Termenul prevăzut în lege pentru ca CNA să dea un răspuns este de 30 de zile, astfel că CNA a amânat luarea unei decizii în şedinţa de joi, când a fost analizată solicitarea UPC.

Reprezentanţii UPC prezenţi la şedinţă – Cornel Marian, consilier reglementări, şi Radu Culic, director afaceri corporatiste – au precizat că se poartă în continuare discuţii între compania de telecomunicaţii şi Antena Group, pentru negocierea unui nou acord de retransmisie, după ce au fost somaţi de grupul media că acordul de retransmisie expiră la o anumită dată (27 aprilie).

Pe de altă parte, Antena Group nu a făcut plângere la CNA în legătură cu scoaterea televiziunilor sale de pe platforma prin satelit a UPC, a precizat preşedintele CNA Răsvan Popescu.

Membrii CNA au decis să amâne luarea unei decizii, cu respectarea termenului legal de 30 de zile, de la primirea solicitării.
„Noi nu intervenim în niciun fel, această amânare nu are scopul de a încheia un nou contract (între UPC şi Antena Group, n.r.)”, a spus Narcisa Iorga.

„Pentru noi, este important ca publicul să înţeleagă că nu este vorba de «must carry». În cazul platformelor de tip DTH (retransmisie prin satelit, n.r.), cum e Digi la RCS, Focus Sat la UPC, Dolce la Romtelecom, e vorba de relaţii comerciale între părţi, în care CNA nu are de ce şi nici nu poate să se amestece. Aceste aprobări de ofertă în care noi avem competenţa de a ne pronunţa sunt duse la limita legală, pentru ca părţile să aibă posibilitatea să se înţeleagă, în beneficiul abonatului”, a spus Răsvan Popescu.

Potrivit legislaţiei audiovizualului, CNA nu poate să impună UPC să difuzeze televiziunile Antena pe platforma de satelit Focus Sat. Potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul „must carry”, acesta nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu, nu şi în cele de satelit.

Odată ce membrii CNA vor aproba noua grilă a Focus Sat, televiziunile Antena Group pot fi scoase în mod legal de pe platforma UPC.

Chiar dacă vor fi scoase de pe platfoma digitală Focus Sat, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV vor fi în continuare difuzate pe reţelele de cablu ale UPC România, întrucât cele cinci televiziuni sunt obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România, potrivit principiului „must carry” din legislaţia audiovizualului.

UPC a anunţat pe 27 aprilie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Antena Group a retras operatorului Focus Sat (platforma de satelit a UPC) dreptul de retransmisie pentru Antena 1, 2 şi 3, Euforia TV şi Gsp TV, însă televiziunile pot fi vizionate în continuare până când CNA va aproba scoaterea lor din grila Focus Sat.

Potrivit comunicatului remis de Focus Sat România, operatorul de servicii de televiziune DTH deţinut de compania UPC România, începând de pe 27 aprilie, Antena TV Group i-a retras acestuia dreptul de retransmisie a acestor televiziuni, deşi Focus Sat consideră că actualul contract de distribuţie semnat între cele două părţi este în vigoare.

„Decizia Antena TV Group intră în vigoare începând cu data de 27.04.2012, în pofida clauzelor stipulate de acest contract, agreat de ambele companii. La începutul lunii aprilie, Focus Sat a primit o solicitare scrisă din partea Antena TV Group, prin care operatorului i se cerea un tarif de opt ori mai mare pentru continuarea retransmiterii celor 5 posturi TV. Găsim nejustificată această solicitare, care, odată acceptată, ar afecta preţul abonamentelor noastre şi ar avea astfel impact direct asupra celor peste 283.000 de clienţi Focus Sat”, se spune în comunicat.
Focus Sat a precizat că îşi doreşte ca abonaţii săi să nu fie privaţi de vizionarea televiziunilor Antena TV Group.
Retragerea avizului de retransmisie a televizunilor Antena Group pe platforma digitală Focus Sat, care poate conduce implicit la scoaterea acestor televiziuni de pe această platformă, vine în contextul unor puternice tensiuni între trustul patronat de familia Voiculescu şi o altă companie de telecomunicaţii – RCS&RDS.

RCS&RDS a scos Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie, compania de telecomunicaţii precizând că nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni.

Te-ar mai putea interesa și
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce 44,8% consideră că aceasta va rămâne neschimbată,......
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de ...
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International ...