Uraganul Dorian ar putea să îi coste pe asiguratori aproximativ 25 de miliarde de dolari – Ce este un uragan de categoria 5

Uraganul Dorian, care a lovit luni insulele Bahamas, ar putea să provoace industriei de asigurări pierderi de până la 25 de miliarde de dolari, o cifră care l-ar putea transforma în cel mai scump dezastru natural pentru acest sector, după uraganul Maria, din 2017, au apreciat analiştii grupului bancar elveţian UBS, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 02 sept. 2019, 12:18
Uraganul Dorian ar putea să îi coste pe asiguratori aproximativ 25 de miliarde de dolari - Ce este un uragan de categoria 5

Potrivit prognozelor, uraganul Dorian, a doua cea mai puternică furtună formată în Oceanul Atlantic, va afecta pe tot parcursul zilei arhipelagul din Caraibe, apoi se va deplasa către coastele Statelor Unite, unde autorităţile au dispus evacuarea a peste un milion de persoane din Florida, Carolina de Sud şi Georgia.

Conform analiştilor de la UBS, uraganul Dorian ar putea provoca pierderi de la cinci până la 40 de miliarde de dolari, aceasta dacă furtuna va lovi coasta estică a Floridei în următoarele zile. În ceea ce priveşte scenariul de bază, experţii UBS şi-au revizuit estimările privind posibilele costuri pentru industria asigurărilor de la 15 până la 25 miliarde dolari.

Ultimul dezastru natural care a provocat asiguratorilor pierderi de peste 25 de miliarde de dolari a fost uraganul Maria, în 2017. În acel an, asigurătorii au suportat o notă de plată record de 135 de miliarde de dolari de pe urma uraganelor, cutremurelor şi incendiilor de vegetaţie. În 2018, însă, industria asigurărilor a profitat de pe urma faptului că au fost puţine dezastre naturale majore, ceea ce a permis marilor companii de reasigurări să menţină un exces de capital de 30 de miliarde dolari. Estimările pentru acest an vizează pierderi de aproximativ 70 de miliarde de dolari de pe urma catastrofelor naturale.

Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC), Dorian este un uragan de categorie 5 – nivelul maxim pe scala Saffir-Simpson – considerat „catastrofal” de NHC. Dorian a egalat recordul, care data din 1935, al celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm.

Potrivit prognozelor meteorologice, Dorian se va menţine la nivel de uragan în următoarele cinci zile şi va înainta spre nord-vest de-a lungul ori în apropierea coastelor SUA, notează Reuters.

Ce este un uragan de categoria 5

Uraganul Dorian, care a lovit duminică Bahamas, este una dintre cele mai grave furtuni din istoria acestui arhipelag din Caraibe şi al cincilea ciclon de categoria 5 format în Oceanul Atlantic în ultimii patru ani, relatează luni AFP.

În meteorologie, specialiştii clasifică uraganele de la 1 la 5 pe scara Saffir-Simpson, ce descrie nivelul de intensitate al furtunilor.

Uraganele din categoria 5 generează viteze ale vântului de peste 252 de kilometri la oră, conform acestei clasificări.

Pe lângă vântul devastator, acest tip de uragan poate fi însoţit de ploi torenţiale şi creşteri catastrofale ale nivelului apelor, putând provoca în regiunile costiere inundaţii similare unor tsunami.

Uraganul Dorian este însoţit de viteze ale vântului de cel puţin 300 de kilometri la oră, un nivel fără precedent în istoria Bahamas, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC).

Acest tip de ciclon devine tot mai frecvent – a fost observat câte unul în fiecare an din 2015, o serie record. Anterior, aceste fenomene erau mult mai rare.

În 2016, uraganul Matthew a fost primul ciclon de categoria 5 care s-a dezlănţuit în Oceanul Atlantic după anul 2007.

Un alt uragan de categoria 5, Irma, a devastat Caraibe şi sudul Statelor Unite în septembrie 2017.

Uraganul Katrina, de categoria 5, deosebit de violent, a provocat moartea a peste 1.800 de persoane pe coasta Golfului Mexic, pe coasta Golfului Statelor Unite, în 2005.

Uraganul Florence din 2018 a fost retrogradat la categoria 1 înainte de a lovi coasta Carolina de Nord şi Carolina de Sud, deşi iniţial era considerat extrem de periculos.

”Un eveniment de categorie inferioară poate fi periculos şi poate produce pagube importante”, a avertizat la acea vreme Emmanuel Bocrie din cadrul Météo-France.

Mai puţin intens, Florence a provocat ploi torenţiale în zone deja îmbibate cu apă din Carolina de Nord, Carolina de Sud şi vestul statului Virginia, ceea ce a declanşat inundaţii şi pene de curent care au afectat peste 480.000 de locuinţe.

În 2018, o serie de furtuni deosebit de violente, printre acestea numărându-se uraganul Florence din septembrie şi uraganul Michael, o lună mai târziu, au ucis zeci de oameni şi au provocat daune de circa 32 miliarde de dolari în Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Florida.

Uraganul Michael este considerat cea mai puternică furtună care a lovit Statele Unite după anul 1969.

În luna mai, Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA) a prognozat pentru 2019 un sezon al uraganelor ”aproape normal” în zona Oceanului Atlantic.

Autorităţile americane recomandă locuitorilor să fie pregătiţi pentru a face faţă unor astfel de fenomene.

80 de milioane de persoane trăiesc în zone cu risc ridicat, chiar dacă nu locuiesc direct pe coastă.

Principala ameninţare pentru locuitori este pericolul inundaţiilor, mai mult decât rafalele puternice de vânt, notează AFP.

Oamenii de ştiinţă estimează de multă vreme că încălzirea globală va conduce la creşterea numărului de furtuni tropicale din ce în ce mai distructive, o previziune care a devenit deja realitate, potrivit unor voci din rândul experţilor.

Valorile de temperatură din ce în ce mai ridicate la nivelul oceanelor, principala cauză a intensificării uraganelor, şi creşterea nivelului apelor ar putea afecta, de asemenea, sistemele de apărare ale zonelor de coastă.

Potrivit NHC, al cărui sediu se află în Miami, Dorian a egalat recordul, care data din 1935, celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm, fiind posibile distrugeri masive.

Uraganul Dorian îşi continuă traiectoria incertă către Statele Unite, unde autorităţile au ordonat evacuarea preventivă a sute de mii de persoane din zonele de coastă.

Ochiul ciclonului se afla luni la ora 02:00 GMT la 95 de kilometri est de Freeport şi se deplasa cu viteză foarte redusă spre vest, a declarat NHC, care a recomandat locuitorilor să rămână la adăpost.

De la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, a lansat un apel la cea mai mare vigilenţă în faţa acestui fenomen climatic „foarte, foarte puternic”.

După Bahamas, uraganul ar urma să se apropie de coasta de est a Floridei (sud-estul Statelor Unite) luni seară şi marţi, dar este dificil de prevăzut cu ce intensitate va lovi ”Statul Însorit”.

Te-ar mai putea interesa și
A doua zi de proteste în Georgia după ce Guvernul a anunțat înghețarea negocierilor de aderare la UE. Poliția a intervenit în forță cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă
A doua zi de proteste în Georgia după ce Guvernul a anunțat înghețarea negocierilor de aderare la UE. Poliția a intervenit ...
Pentru a doua seară consecutiv, forţele speciale ale poliţiei georgiene au folosit vineri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva a mii de manifestanţi în capitala Tbilisi, după decizia......
Moscova și Phenian caută să-și consolideze și mai mult relațiile militare. Ministrul rus al Apărării a ajuns în Coreea de Nord și s-a întâlnit cu Kim Jong Un (Video)
Moscova și Phenian caută să-și consolideze și mai mult relațiile militare. Ministrul rus al Apărării a ajuns în ...
Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, au discutat în Coreea de Nord despre ...
Nouă ieftinire a carburanților în benzinării, după doar o zi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă ieftinire a carburanților în benzinării, după doar o zi. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile benzinei și motorinei au scăzut în benzinării și azi, la doar o zi de la precedenta ieftinire.
Zelenski se arată dispus la compromisuri în privința teritoriului ucrainean ocupat de Rusia, dacă NATO oferă garanții de securitate pentru restul țării
Zelenski se arată dispus la compromisuri în privința teritoriului ucrainean ocupat de Rusia, dacă NATO oferă garanții ...
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat vineri NATO să ofere garanţii de protecţie teritoriului ucrainean ...