Uraganul a provocat un incendiu şi o importantă inundaţie la subsolul clădirii, care s-a redeschis joi, după ce a fost închisă trei zile.
„Acest episod climatic extrem a produs pagube fără precedent la sediul ONU, luni şi marţi”, a afirmat Yukio Takasu, secretar general adjunct al ONU, însărcinat cu probleme de administrare, adresându-se Adunării Generale.
Rafalele violente de vânt care au însoţit Uraganul Sandy au smuls, de asemenea, o prelată care proteja bolta clădirii Adunării Generale.
De mai multe luni, au avut loc lucrări pentru renovarea sediului ONU, costul operaţiunilor ridicându-se în total la două miliarde de dolari.
Totodată, Uraganul Sandy a forţat Consiliul de Securitate al ONU să se mute. Ambasadorii celor 15 state membre ale Consiliului au fost nevoiţi să se instaleze miercuri în sedii temporare pentru a ţine o reuniune de urgenţă consacrată reînnoirii mandatului Forţei Uniunii Africane în Somalia (AMISOM).
Pagubele provocate de Sandy „au afectat comunicaţiile şi alte infrastructuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky. „Dar, în ciuda dificultăţilor, toate activităţile esenţiale au fost continuate (…), iar contactele cu misiunile de pace în lume au fost menţinute”, a adăugat el.
Sediul ONU „s-a redeschis şi ar trebui să funcţioneze curând la capacitate maximă”, a precizat purtătorul de cuvânt.