Uriașul petrolier ADNOC a preluat pachetul de 24,9% din acțiunile OMV deținut de Mubadala Investment Company, fondul suveran din Abu Dhabi

29 02. 2024
omv-sediu

Termenii financiari ai tranzacţiei nu au fost dezvăluiţi.

„Tranzacţia accelerează punerea în practică a strategiei de creştere globală a ADNOC şi îi consolidează statutul de partener responsabil pe termen lung şi investitor orientat spre creştere”, a informat ADNOC într-un comunicat de presă.

În luna iulie a anului trecut, OMV a confirmat că a intrat în discuţii pentru a-şi uni divizia de petrochimie, Borealis (care produce mase plastice, produse chimice şi îngrăşăminte şi este controlată în proporţie de 75% de OMV, iar restul de 25% este deţinut de ADNOC), cu Borouge Plc, o companie de petrochimie listată la Abu Dhabi şi la care ADNOC deţine o participaţie de 54%, iar Borealis 36%.

Financial Times a informat anterior că o eventuală combinaţie între Borouge şi Borealis a fost blocată şi de întârzierea finalizării unui acord, convenit în luna decembrie 2022, conform căruia ADNOC urma să preia o participaţie de aproape 25% din acţiunile OMV de la fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company. Obţinerea aprobărilor necesare pentru această tranzacţie a durat mai mult decât se preconiza, ceea ce a blocat şi o eventuală combinaţie între Borouge şi Borealis.

Grupul OMV a avut venituri de 62 de miliarde de euro în 2022 şi are o forţă de muncă de aproximativ 22.300 de angajaţi la nivel mondial. Cel mai mare acţionar la OMV este Guvernul austriac.

Potrivit datelor publicate pe Bursa de la Bucureşti, la 30 iunie 2023, OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţinea 51,1568% din acţiunile OMV Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,6980%.