Următoarea directivă europeană transpusă în legislaţia românească va fi cea privind confiscarea extinsă – Prună
Ea a precizat într-o postare pe o reţea de socializare că transpunerea acestei directive, precum şi a altor două care au termen de implementare până în mai 2017 reprezintă priorităţi ale Ministerului Justiţiei, în timp ce directiva privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, asupra căreia au existat discuţii în spaţiul public, poate fi implementată până în decurs de doi ani.
‘Echipa (…) lucrează pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice: Directiva 2014/42/UE (…) privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în UE. Termen: 4 octombrie 2016. Directiva 2013/48/UE (…) privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale şi al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum şi dreptul ca o persoană terţă să fie informată în urma privării de libertate şi dreptul de a comunica cu persoane terţe şi cu autorităţi consulare în timpul privării de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016. Directiva 2014/41/UE (…) privind ordinul european de anchetă în materie penală. Termen: 22 mai 2017. Vă asigur că, împreună cu echipa din Ministerul Justiţiei, depun toate eforturile pentru ca aceste trei directive să fie transpuse în legislaţia internă fără întârzieri. Încep în ordinea de pe tricou, cu Directiva 2014/42/EU, a confiscării extinse. Şi contez pe ajutorul neaşteptat al celor convertiţi recent’, se arată în postarea Ralucăi Prună.
Ministrul Justiţiei mai arată că termenul de transpunere a unei directive europene în dreptul intern este de doi-trei ani, în timp ce România a depăşit în unele cazuri aceste termene.
‘Salut o preocupare pe care nimic nu o anunţa privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deşi au putut, nu au făcut. Doctorii în drept ştiu deja: termenul general de transpunere în dreptul intern al unei directive este de regulă 2 ani (uneori chiar 3 ani). România nu are chiar un track record impecabil în materia asta (adesea din vina nemijlocită a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 directive pentru care termenul de transpunere era depăşit uneori chiar de… 6 ani’, afirmă Raluca Prună.
Ea susţine că reproşurile care i s-au adus cu privire la directiva referitoare la prezumţia de nevinovăţie sunt făcute ‘pe fundal politic şi electoral’.
‘Mi se reproşează, pe fundal politic şi electoral, că ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e glumă’, mai scrie ministrul Justiţiei.