Următorul pas pentru reformarea UE. Ce spune guvernatorul Băncii Franţei

Uniunea monetară europeană trebuie să se transforme într-o uniune financiară, statele din zona euro având nevoie să asume în comun responsabilităţi în supravegherea sistemului bancar, în gestionarea crizelor şi în garantarea depozitelor bancare, propune guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 15:30
Următorul pas pentru reformarea UE. Ce spune guvernatorul Băncii Franţei

„Criza a demonstrat că uniunea economică şi monetară la nivel european este incompletă: moneda unică trebuie susţinută de o uniune financiară. Băncile pe care le avem în prezent sunt bănci ale zonei euro, nu sunt germane, spaniole sau franceze. Actualele banci pot lua fonduri de la Banca Centrală Europeană şi pot acorda credite oricărui cetăţean sau companie din zona euro. În plus, clienţii pot muta depozitele bancare cu uşurinţă dintr-o ţară în alta”, explică, în ediţia online a Wall Street Journal, Christian Noyer, actualul guvernator al Bancii naţionale a Franţei şi fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene.

„Suntem toţi parte a aceluiaşi sistem financiar. Toţi avem beneficii când lucrurile funcţionează bine, suntem toţi afectaţi când se întâmplă ceva rău. Şi, totuşi, infrastructura de supraveghere europeană şi garanţiile bancare sunt fragmentate de frontierele statelor, iar băncile încă sunt considerate de investitori şi de pieţele financiare ca fiind naţionale. Iar aceasta situaţie generează numeroase dificultăţi. Nu putem şi nu trebuie să oprim tendinţa circulaţiei capitalului de a fi selectivă în cadrul Uniunii Europene; întotdeauna vor exista diferenţieri în funcţie de preferinţele investitorilor. Dar nu există nicio logică a situaţiei actuale, în care unele bănci sunt penalizate puternic din punctul de vedere al finantării şi al activităţilor doar pentru că guvernul ţării în care se află a fost iresponsabil din punct de vedere fiscal în trecut, context care afectează ratingul băncii”, subliniază Noyer.

„Actuala situaţie blochează aplicarea politicilor uniunii monetare, deoarece condiţiile de creditare diferă de la o regiune europeană la alta. (…) Atât timp cât sănătatea financiară a întregii zone euro este vulnerabilă la problemele dintr-o singură ţară, efectele negative ale economiilor naţionale asupra sistemului bancar se pot concretiza. Trebuie ruptă legătura dintre riscurile economiilor suverane şi sistemul bancar, pentru a se evita intrarea în spirale periculoase şi contagierea cauzată de actuala criză. Pentru a realiza acest lucru, este necesară o structură a zonei euro responsabilă de garanţiile depozitelor bancare, de supravegherea băncilor şi de gestionarea crizei”, recomandă guvernatorul Băncii Franţei.

Christian Noyer propune, pornind de la succesul uniunii monetare, crearea unui sistem de supraveghere organizat pe structurile existente deja – centralizarea proceselor decizionale şi descentralizarea implementării măsurilor. „Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale sunt suficient de capabile să devină structura viitoarei uniuni financiare. O lecţie importantă oferită de criza financiară: există multe avantaje care derivă din păstrarea atribuţiilor de supraveghere a sistemului bancar aproape de Banca centrală”, subliniază Noyer, argumentând că „federalizarea sistemului de supraveghere bancară este o condiţie sine qua non pentru crearea unui fond unitar de garanţii ale depozitelor bancare, necesar detaşării riscurilor suverane de sistemul bancar”.

În final, propune Christian Noyer, „uniunea financiară ar avea nevoie de un regim unic de declarare a falimentului şi de un sistem comun de soluţionare a crizelor bancare”.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...