Pieţele financiare aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să anunţe noua strategie de stimulare a creşterii economice, iar jucătorii de la burse pariază deja pe lansarea de către BCE a propriei campanii de achiziţii de obligaţiuni de stat în euro. Consiliul de guvernare al Băncii Centrale Europene va avea loc în 22 ianuarie.
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înregistrează, deocamdată, un parcurs negativ în 2015, sub influenţa factorilor globali şi în speţă a aşteptării deciziei BCE. Cu toate că noua strategie a BCE ar trebui să încurajeze creşterile, jucătorii sunt încă prudenţi, temându-se să nu fie dezamăgiţi de anunţul BCE.
BET, indicele de referinţă al BVB scădea cu aproape 1% marţi după amiază, faţă de 30 decembrie. BET face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor celor mai importante 10 acţiuni de la Bursă, cu excepţia Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF). BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni inclusiv SIF-urile, scădea cu 0,7%.
Şi din punct de vedere tehnic, analiştii recomandă precauţie. „Recomandăm precauţie până când preţurile (acţiunilor din portofoliul BET) vor invinge decisiv rezistenţa de la 7.100 de puncte”, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities, în cel mai recent raport al său.
Marţi după amiază, BET era la 6.992 de puncte.
Riscurile de corecţie „s-ar valida în cazul în care BET coboară sub 6.800 de puncte şi ar putea duce piata locală sub minimele din decembrie, probabil până la 6.250. Ulterior, acest scenariu ar prevedea creşteri până la 7.450 – 7.670, respectiv 8.300 de puncte pe termen lung”. Analiza tehnică identifică tendinţele de piaţă, în funcţie de cotaţiile înregistrate anterior.
Totodată, analiza fundamentală a pieţelor arată că programul de achiziţii de obligaţiuni ale statelor din Zona Euro aşteptat din partea Băncii Centrale americane (BCE) ar stimula interesul pentru acţiunile europene, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET. Achiziţia de active, în special titluri de stat în euro, este una dintre metodele prin care, chiar dacă în mare întârziere faţă de SUA, BCE stimulează reluarea creşterii economice.
Deja, experţii Băncii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziţionarea de obligaţiuni suverane în valoare de până la 500 de miliarde de euro, a declarat pentru Bloomberg un oficial din conducerea BCE.
Pe de altă parte, aşteptările jucătorilor la burse mizează pe un anume grad de îngrijorare al oficialilor BCE. De disperare, chiar. 22 ianuarie ar trebui să fie un punct de turnură, „în sens favorabil, pe bursele de acţiuni din zona euro. Altfel, decepţia investitorilor va fi uriaşă”, nota Mihai Nichişoiu de la Tradeville, citat de ECONOMICA.NET.
Programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale în euro ar fi similar cu ceea ce în SUA, încă de acum cinci ani, se cheamă quantitative easing (QE, relaxare monetară). Va fi un program de durată. QE-ul american a dat, abia de curând, rezultate suficient de convingătoare, încât, abia în acest an, Federal Reserve (FED) să îşi propună să crească dobânda de referinţă, acum aproape zero.