‘Bătălia mare acum se referă la cele opt bariere care trebuie eliminate pentru ca România să aibă statutul de piaţă emergentă. Documentul a fost finalizat săptămâna trecută, a fost înaintat şi membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltare, Băncii Naţionale a României, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei. Într-un timp scurt vom primi observaţiile astfel încât forma finală a actului normativ să poată fi promovată’, a explicat Ursache.
De asemenea, el a vorbit şi despre modificarea Legii pieţei de capital, 297/2004, care se află în prezent în Parlament şi aduce şi Societăţile de Investiţii Financiare pe acelaşi palier de drepturi. ‘Este o acţiune împotriva statului român pentru discriminare. Nu există aceeaşi legislaţie la Fondul Proprietatea. Problema pragurilor trebuie să fie strict de competenţa AGA. Orice imixtiune a politicului sau chiar a noastră în actul decizional al entităţilor supravegheate nu este bună. La fel şi cu operatorii de piaţă, nu există niciun stat european care să aibă praguri de deţinere la Bursă’, a subliniat Mircea Ursache.
El a amintit şi de modificarea legislaţiei secundare care a permis listarea Nuclearelectrica şi Romgaz şi care va fi folosită şi în cazul listării Electrica.
În ceea ce priveşte supravegherea pieţelor financiare, vicepreşedintele ASF a spus că, în contextul cazurilor cunoscute în piaţă, indiferent dacă este vorba de asigurări sau de piaţa de capital, ‘nu trebuie deloc lăsat butonul mai deschis’.
În acelaşi timp, Ursache susţine că trebuie dezvoltat un sector care până acum nu a existat, şi anume protecţia consumatorilor, respectiv a investitorilor. El a spus că deja, la nivelul ASF, s-a creat o divizie separată în acest scop.