Ursache, ASF: Legislaţia românească din piaţa de capital va fi racordată la cea europeană, din 2019

Economica.net
11 04. 2017
20141105121716_investitor_bursa_44142200

‘În 2019, prima piaţă unică europeană europeană va fi piaţa de capital, prin liberalizarea fluxurilor de capital transfrontaliere, prin eliminarea tuturor barierelor şi printr-o racordare a întregii legislaţii româneşti la cea europeană. Practic din 2019 nu vom mai avea legislaţii naţionale originale în piaţa de capital, ci o legislaţie unică europeană. Piaţa de capital românească astăzi este din punct de vedere al randamentelor dintre cele mai profitabile’, a spus Ursache.

Referindu-se la proiectul InvestingRomania, el a precizat că actorii din piaţa de capital au nevoie de informaţie corectă, curată şi nepărtinitoare.

‘În piaţa de capital astăzi ca să investeşti ai nevoie de informaţia corectă, de informaţia curată, nepărtinitoare şi care să nu conducă la a te dirija, ci dimpotrivă, să explice, dar actul decizional al investiţiei să-ţi aparţină ţie. Cred că informaţia asta curată arată că în piaţa de capital astăzi fundamental este principiul transparenţei şi mai ales al egalităţii de tratament. AGERPRES a pus la dispoziţie marca seriozităţii dar ce punem în această platformă este creaţia analiştilor de specialitate’, a mai spus oficialul ASF.

La rândul său, Ludwik Sobolewski, CEO BVB, a arătat că fără AGERPRES platforma InvestingRomania nu ar fi fost posibilă.

‘Companiile care ar putea fi invitate la platformă trebuie să îndeplinească condiţiile cu privire la guvernanţa corporativă, la calitatea relaţiilor cu investitorii. Avem 23 de analişti care lucrează al 10 instituţii ale pieţei de capital. Prezenţa analiştilor este un semn că InvestingRomania, chiar dacă este alimentat de companiile listate, reprezintă ceva pentru investitori. Fără AGERPRES nu ar fi posibilă această platformă. Cooperarea cu AGERPRES a fost şi va fi una de excepţie’, a afirmat Sobolewski.

Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a precizat că InvestingRomania.com nu este un site de ştiri, ci unul care furnizează informaţii.

‘Este foarte important atât pentru Bursa de Valori, cred, cât şi pentru AGERPRES, să evoluăm continuu, nu doar să fim, nu doar să ştim. Important este să căutăm moduri din ce în ce mai variate şi cât mai inventive de a ajunge la punctul nostru. InvestingRomania.com nu este un site de ştiri, ci unul care furnizează informaţii. Agenţia a evoluat în ultimii ani. Este o recunoaştere, cred, a seriozităţii şi a profesionalismului de care colegii mei au dat dovadă şi sper să continuăm la fel. În momentul în care BVB îţi cere să fii partener nu poţi să zici decât ‘da’. Ai o singură variantă de răspuns’, a subliniat directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă.

Mircea Ursche, Ludwik Sobolewski şi Alexandru Giboi au deschis şedinţa de tranzacţionare de marţi sunând colopoţelul.

Bursa de Valori Bucureşti a lansat, marţi, împreună cu AGERPRES, proiectul InvestingRomania, un spaţiu de ştiri despre acţiunile listate pe piaţa de capital românească.

‘Bursa de Valori Bucureşti lansează platforma InvestingRomania, un instrument eficient de conectare a companiilor de referinţă listate. InvestingRomania reprezintă cel mai amplu spaţiu de ştiri despre acţiunile listate la BVB dedicat acţionarilor, investitorilor, jurnaliştilor şi publicului larg cu privire la investiţiile în companiile de top din România’, se arată într-un comunicat al operatorului pieţei de capital.

Informaţiile publicate provin din mai multe surse şi vor oferi actualilor şi potenţialilor investitori o imagine de ansamblu asupra pieţei locale.

InvestingRomania.com include informaţii despre 13 companii de referinţă de pe piaţa de capital din România din mai multe surse, respectiv ştiri AGERPRES, analize şi estimări ale analiştilor financiari, raportări curente şi periodice transmise bursei, prezentări şi ştiri de la companiile listate. Utilizatorii vor avea acces la un comparator care permite selecţia acţiunilor din portofoliu pe baza a două tipuri de indicatori: de tranzacţionare şi financiari. Pentru utilizatorii înregistraţi va exista opţiunea de a salva preferinţele şi abonarea la newsletter-ul săptămânal.

BVB organizează şi administrează pieţele reglementate de instrumente financiare la standarde europene. Aceasta a devenit societate pe acţiuni în 2005 şi s-a listat pe propria piaţă în iunie 2010.

BVB este una dintre companiile incluse în indicele BET, cel mai important indice al pieţei. Compania este inclusă şi în alţi indici locali, dar şi în indici care urmăresc evoluţia burselor de valori listate, precum FTSE/Mondo Visione Exchanges sau Dow Jones Global Exchanges.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, prima agenţie de presă din România, s-a numit, de-a lungul vremii, Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română, Agenţia Telegrafică Română ‘Orient-Radio’ – RADOR, Agenţia Română de Presă – AGERPRES, Agenţia Naţională de Presă ROMPRES şi, din 2008, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

La începutul anului 1889, la 27 martie, a fost înfiinţată prima agenţie de presă ”românească, naţională şi autonomă”, având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română, din iniţiativa ministrului de Externe de atunci, P. P. Carp. Documentele oficiale care au stat la baza înfiinţării primei agenţii naţionale de presă datează din zilele de 15/27 şi 16/28 martie 1889, ambele conţinând în mare aceleaşi înscrisuri. Această instituţie de presă funcţiona în subordinea Ministerului Afacerilor Străine şi avea datoria ”să transmită în străinătate ştiri privind România”, iar de acolo să primească şi să difuzeze ”un serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special pentru România”.

În 24 ianuarie/5 februarie 1889, ministrul de Externe al României P. P. Carp a cerut Direcţiunii Generale a Telegrafelor şi Poştelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenţiei Telegrafice Române, care era în curs de organizare, o ”odae mare în casele ce le ocupă”. În aceeaşi zi, directorul general al telegrafelor şi poştelor a luat măsurile cuvenite pentru ca, de la 1/13 aprilie, acelaşi an, ”să se pună la dispoziţiunea noii agenţii telegrafice române ce este în ajun a se înfiinţa” spaţiul solicitat. Practic, Agenţia Telegrafică a României şi-a început activitatea la 30 martie/11 aprilie 1889, când a expediat la Viena ”prima telegramă”. Primul director al Agenţiei a fost M. Brăneanu.