Ursache: Eliminarea pragului la SIF-uri trebuie să fie o decizie a ASF şi a pieţei, nu a politicului
„Eliminarea pragului la SIF-uri e o problemă care, din motive pe care niciodată nu le-am înţeles, intră în sfera politicului şi nu ştiu de ce. Am văzut însă că există în momentul de faţă un punct de vedere unitar la nivelul politicului pe acest subiect (…) Una din barierele care trebuie eliminată este pragul la SIF-uri, care va face obiectul unei legi care să reglementeze acest aspect. Decizia de eliminarea a pragului pentru SIF-uri nu trebuie să fie o decizie politică, ci una pe care piaţa de capital şi ASF trebuie s-o adopte”, a afirmat Ursache, într-o conferinţă de presă, scrie MEDIAFAX.
Ministerul Finanţelor Publice a propus, la începutul lunii octombrie a anului trecut, eliminarea pragului de 5% la societăţile de investiţii financiare, dar a renunţat în noiembrie la această propunere.
Varianta de proiect de lege introdusă în dezbatere publică în octombrie elimina pragul şi dădea acţionarilor SIF-urilor posibilitatea de a stabili o limită în acest sens.
Guvernul a adoptat la finele anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, modificările privind legislaţia pieţei de capital în varianta finală. Dar prevederea privind eliminarea pragului la SIF-uri nu s-a mai regăsit în varianta finală.
Controversa privind pragurile de deţinere la SIF-uri şi la societăţile bursiere era cea mai importantă dintre divergenţele care au determinat Executivul să amâne aprobarea proiectului de modificare a legii 297 / 2004 a pieţei de capital, potrivit mai multor surse din piaţă.
Modificările la lege din proiectul supus anterior aprobării Guvernului propuneau, în fapt, ca investitorii, sau grupurile de investitori care acţionează împreună (concertat), să poată deţine în orice proporţie acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), cu excepţia cazului în care acţionarii nu impun restricţii.
În prezent, un investitor nu poate deţine mai mult de 5% din acţiunile unei SIF şi nici ale BVB, singur sau împreună cu alţii cu care acţionează concertat.
Miza disputei nu este numai posibilitatea de a ajunge la controlul SIF-urilor, respectiv al averilor lor (portofoliilor) de sute de milioane de lei fiecare şi respectiv a zecilor de milioane de bani gheaţă din conturile SIF-urilor. În piaţă ar exista deja pachete excedentare, care deja ar depăşi limitele legale, iar deţinătorii lor nu doresc să rişte să piardă bani din vânzarea lor.