Ursula von der Leyen și Donald Tusk susțin consolidarea industriei europene de armament

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi premierul polonez Donald Tusk au pledat marţi pentru creşterea cheltuielilor de apărare a ţărilor membre ale Uniunii Europene şi pentru stimularea industriei militare europene, relatează agenția spaniolă de presă EFE, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 07 mai 2024, 20:41
Ursula von der Leyen și Donald Tusk susțin consolidarea industriei europene de armament

Atât Ursula von der Leyen, cât şi Donald Tusk au reiterat necesitatea de a investi în consolidarea unui mare sector european de armament pentru a „oferi locuri de muncă şi securitate”, la Forumul Economic European, care a reunit marţi, în oraşul Katowice din sudul Poloniei, şefi de întreprinderi din toate sectoarele şi reprezentanţi guvernamentali.

Preşedinta CE, care aspiră să îşi reînnoiască mandatul pentru încă cinci ani, şi-a reafirmat intenţia de a crea postul de comisar european pentru apărare, deşi a precizat că „statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru trupele lor şi pentru toate deciziile referitoare la acestea: recrutare sau formare, doctrină, desfăşurare”.

La rândul său, premierul polonez a afirmat că „o sumă importantă de bani, bine cheltuită pentru securitatea europeană, va ţine războiul departe de graniţele Uniunii Europene pentru o perioadă lungă de timp, poate chiar permanent”.

Donald Tusk a subliniat că, „dacă Europa ar fi fost mai bine pregătită, dacă Europa şi liderii europeni ar fi avut suficientă imaginaţie cu ani în urmă, atunci poate că Rusia nu ar fi îndrăznit să atace prietenul nostru Ucraina”.

În plus, Tusk a criticat faptul că, în pofida numeroaselor „iniţiative, discuţii, întâlniri, summituri şi reuniuni”, nu a existat „nicio acţiune reală” pentru a avansa cu proiectul unui scut european comun de apărare antiaeriană.

Potrivit premierului polonez, UE „poate şi ar trebui” să-şi utilizeze „succesul economic şi prosperitatea ca mijloc de a-şi îmbunătăţi capacităţile de apărare”.

„Noi, în Polonia, înţelegem foarte bine acest lucru şi ne pregătim din ce în ce mai bine”, a subliniat el, referindu-se la cheltuielile de apărare ale ţării sale, care depăşesc 4% din PIB, cel mai mare procent dintre toţi aliaţii din NATO.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...