„Uşa rămâne deschisă”, a declarat William Hague, şeful diplomaţiei britanice, înaintea unei reuniuni cu omologii săi, dominate de situaţia din Ucraina, în cursul căreia urmau să discute cu rusul Serghei Lavrov.
„Credem că este important ca Ucraina să poată să ia o decizie fără să fie supusă unei presiuni externe”, a adăugat el.
„Nu există motive de suspendare a negocierilor”, a subliniat ministrul olandez de Externe Frans Timmermans, vizibil surprins de anunţul comisarului european Stefan Füle.
Acesta a scris într-un mesaj postat pe contul său de Twitter că lucrările în vederea unui acord de asociere au fost suspendate din cauza lipsei unui „angajament clar” din partea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici de a semna documentul. O sursă europeană a precizat duminică faptul că UE este pregătită să discute despre semnarea acordului, dar că este necesar ca mai înainte Kievul să-şi clarifice intenţiile, ceea ce nu s-a întâmplat.
Timmermans a apreciat că mesajele postate pe Twitter de către Füle „nu sunt cea mai bună modalitate de abordare a subiectului”.
„Dacă există un mesaj clar din partea Kievului, de exemplu mâine (marţi), putem semna până la sfârşitul săptămânii”, a declarat ministrul suedez Carl Bildt, un apărător activ al apropierii între Ucraina şi UE. El a denunţat totodată „limbajul dublu” al lui Ianukovici, care „azi spune ceva unor persoane, iar mâine spune altceva altor persoane”.
În opinia ministrului de Externe din Luxemburg Jean Asselborn, „închiderea uşii” negocierilor „ar fi un semnal negativ transmis poporului ucrainean”.
Şefii diplomaţiilor celor 28 de state UE urmau să discute despre situaţia din Ucraina cu Lavrov, invitat la un prânz. Ei urmau să discute, de asemenea, despre situaţia din Siria şi Iran.