Au fost găsite cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic din Ucraina în porturile cumpărătorilor

Deși fermierii ucraineni nu au aprobarea oficială de a produce cereale modificate genetic pe teritoriul țării lor, iar importurile de astfel de produse sunt ilegale, au fost găsite cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic în porturile cumpărătorului, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA. Înainte ca importurile din Ucraina în România să fie interzise, țara noastră a fost unul dintre cel mai mare importator de cereale din Ucraina.
Alina Stanciu - Dum, 03 dec. 2023, 21:39
Au fost găsite cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic din Ucraina în porturile cumpărătorilor

Reglementările actuale în materie de biosecuritate din Ucraina interzic cultivarea culturilor modificate genetic neînregistrate și impun restricții importurilor de produse modificate genetic. Altfel spus, niciun produs modificat genetic nu este înregistrat/aprobat în Ucraina, pentru a putea fi cultivat, și niciun astfel de produs nu poate fi importat legal pe teritoriul statului vecin. Cu toate acestea, din datele Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), în huburile de export au fost identificate cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic.

„Rezultatele pozitive ale testelor la porumb, rapiță și soia, în cadrul facilităților de export, indică faptul că există o producție de culturi modificate genetic în Ucraina. Însă, din cauza invaziei militare de către Rusia, Post nu poate furniza nicio estimare semnificativă cu privire la cotele de culturi modificate genetic în producția națională, deoarece multe zone de producție agricolă au fost afectate de război”, se arată în raportul USDA.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, „se crede” că ponderea producției de soia modificată genetic a rămas stabilă.

„De obicei, estimările privind soia modificată genetic (precum și alte culturi modificate genetic) se bazează pe testele efectuate în silozurile portuare cu scopul de a asigura conformitatea unui transport cu cerințele țării importatoare. Astfel, este probabil ca acestea să nu reflecte pe deplin producția de culturi GE (modificate genetic) pentru piața ucraineană”, se mai menționează în raport.

Potrivit USDA, nu există evenimente GE (inginerie genetică – n.red.) înregistrate legal sau autorizate pentru producție și vânzare comercială în Ucraina, motiv pentru care nu se poate estima volumul exporturilor de culturi modificate genetic. „Cu toate acestea, au existat cazuri documentate în care mărfurile exportate din Ucraina au fost testate pozitiv la GE la sosirea în portul cumpărătorului”.

Ucraina a exportat aproximativ două milioane de tone de soia în 2022.

„USDA nu poate verifica dacă unele sau toate aceste transporturi conțineau GE”.

Cum s-a ajuns la plante modificate genetic în Ucraina. 3-5% din producția de rapiță ar putea fi modificată

Pentru a-și reduce costurile, micii producători ucraineni folosesc semințele producție proprie pentru înființarea de noi culturi și, economic vorbind, au tot interesul să folosească semințe modificate genetic. Sunt mai puțin costisitoare și oferă randamente mai bune. Surse din industrie sugerează că randamentul fermierilor cu varietăți modificate genetic ar putea fi cu aproximativ 70 de dolari pe hectar mai mare, datorită numărului mai mic de stropiri cu erbicide, în comparație cu necesarul de erbicide în cazul semințelor convenționale. De asemenea, surse din piață au spus analiștilor USDA că acest soi de rapiță ar putea fi un soi de canola Roundup Ready.

„Fermierii ucraineni care se confruntă cu prețuri scăzute ( de vânzare-n.red) la poarta fermei, ar putea încerca să reducă costurile prin introducerea mai multor culturi modificate genetic (în principal soia) în rotația culturilor pentru 2023. Același raționament se aplică și în cazul cultivării rapiței modificate genetic. (…) Cu toate acestea, unele transporturi de soia și rapiță ar putea avea rezultate fals pozitive la testele de depistare a organismelor modificate genetic din cauza curățării inadecvate a vehiculelor care transportă alte culturi. Surse din industrie indică faptul că volumul real al producției de semințe de rapiță modificate genetic ar putea fi de aproape trei până la cinci procente”, mai spun analiștii USDA.

Spre deosebire de micile exploatații agricole, marii producători de soia iau măsuri de protecție împotriva amestecului accidental de produse modificate genetic (care nu sunt aprobate) cu produsele lor convenționale (nemodificate genetic) din soia (semințe oleaginoase, ulei și făină) în toate etapele – inclusiv în partea de producție, depozitare, transport, prelucrare și export. În aceste condiții, aceștia preferă să se specializeze în soiuri nemodificate genetic. Această strategie le permite producătorilor să obțină prețuri mai bune pentru culturile exportate, deoarece importatorii sunt dispuși să plătească o primă pentru produse nemodificate.

Potrivit unor estimări din industrie, soia nemodificată genetic reprezenta 35-50% din producția totală de soia a Ucrainei, în volum, în perioada de dinaintea invaziei.

Soia organică (nemodificată genetic prin definiție) este un produs de export important pentru Ucraina.

Cât despre producția ucraineană de porumb, se crede că producția ilicită de porumb modificat genetic este minimă, în principal datorită accesului limitat la semințe de contrabandă care trebuie reînnoite anual.

În plus, îmbunătățirile semnificative ale productivității hibrizilor convenționali, furnizate de companiile internaționale și de producătorii locali de semințe, au diminuat cererea de semințe de porumb GE.

Ce spune legislația din Ucraina

În 2014, Ucraina și UE au semnat Acordul privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA), în temeiul căruia Ucraina s-a angajat să preia din reglementările în domeniul alimentar și agricol de la UE. Acest angajament se aplică, de asemenea, legilor/regulamentelor ucrainene privind biotehnologia.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de țară candidată, pregătind trecerea națiunii către un sistem de reglementare în domeniul biotehnologiei conform cu cel al UE. De asemenea, o nouă lege a Ucrainei cu privire la reglementarea de stat a activităților de inginerie genetică și la controlul de stat al circulației organismelor modificate genetic și a produselor modificate genetic pentru a asigura siguranța alimentară  a fost adoptată la 23 august 2023.

În septembrie 2026, aceasta va înlocui actuala lege privind biosecuritatea și va armoniza procedurile de control guvernamental asupra circulației organismelor modificate genetic și va asigura respectarea de către Ucraina a obligațiilor asumate de aceasta în temeiul articolului 64 din Acordul de asociere UE-Ucraina.

Valoarea cerealelor cumpărate de România din Ucraina a crescut în 2022 față de 2021 de 204,6 ori, până la 360,7 milioane de euro. Practic, 37,3% din toate cerealele importate în 2022 au provenit din Ucraina.

Citește:

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...