„Având în vedere că la utilizarea Sistemului RO e-Transport apar încă nelămuriri şi situaţii pe care legislaţia aferentă nu le precizează clar, Uniunea Societăţilor de Expediţii din România (USER) a adresat o altă scrisoare Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, prin care solicită clarificarea fiecărui caz în parte. Deşi USER este o organizaţie profesională care reuneşte companii cu activităţi ce acoperă toate modurile de transport şi servicii conexe (case de expediţii, operatori de logistică, operatori portuari, operatori intermodali şi comisionari vamali), vă informăm că am primit nenumărate întrebări şi de la companii producătoare, importatoare, exportatoare, care nu ne sunt membre. De asemenea, primim în continuare apeluri de a solicita autorităţilor amânarea aplicării sancţiunilor de la 1 iulie 2024, pentru transportul rutier internaţional”, se arată în comunicat.
Prin scrisoarea trimisă miercuri, USER a subliniat faptul că, pentru a implementa Sistemul RO e-Transport, societăţile comerciale sunt nevoite să facă investiţii în software-uri, să angajeze personal suplimentar, dedicat utilizării acestui sistem, să îşi anunţe toţi partenerii externi cu privire la aceste reglementări şi să îşi modifice contractele, astfel încât să prevadă responsabilităţile suplimentare ale fiecărei părţi.
„De asemenea, am explicat autorităţilor că oricând poate apărea eroarea umană a angajaţilor, întrucât expediţiile, logistica şi transporturile sunt un domeniu cu foarte multe variabile, şi nu considerăm corectă amendarea ca şi cum s-ar fi săvârşit o culpă gravă, cu intenţie de fraudare. Având în vedere valoarea mare a amenzilor, sancţionarea poate duce la falimentul multor societăţi comerciale (atât producători, importatori, exportatori, cât şi case de expediţii sau operatori de transport). Ţinând cont de toate cele de mai sus, am solicitat din nou Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală amânarea cu un an a intrării în vigoare a sancţiunilor la transport rutier internaţional, prevăzută la 1 iulie 2024”, se mai precizează în comunicat.