Ușor dezgheț pe piața românească de energie electrică pentru tranzacțiile cu livrare în 2025. Prețurile sunt mai mici, dar în creștere
Operatorul pieței de la București are un indicator ROPEX FM, care ia în calcul toate contractele de energie electrică vândute pe piețele la termen cu livrare la un moment dat în viitor și prețul mediu ai acestor tranzacții.
Cum în acest an piața este încă semi-reglementată prin mecanismul de achiziție centralizată MACEE, pri care producătorii sunt obligați să vândă mare parte din energie la prețul de 450 de lei/MWh, indicatorul RPOEX FM 2024 este mai puțin important, mai relevant fiind ROPEX FM 2025.
Unde lucrurile au evoluat destul de interesant în luna februarie. Astfel, la data de 1 martie, indicatorul ROPEX FM 2025 arăta cantități contractate de energie electrică pentru livrare în 2025 la niveul de 2,3 TWh. La sfârșitul lunii ianuarie, cantitatea contractată cu livrare în 2025 era de doar 1,57 TWh, aproape identică cu cea de la sfârșitul lui decembrie, 1,53 TWh.
Așadar, în luna februarie, pe piețele la termen din România s-a contractat energie cu livrare în anul 2025 în cuantum de 730 GWh, semn care are arată o oarecare dezghețare a pieței, în condițiile în care anul viitor, în teorie piața la nivelul producătorilor ar trebui să fie liberalizată. În acest sens, amintim că, potrivit ultimelor intenții ale Guvernului cuprinse într-un draft de OUG care încă nu a fost pus în dezbatere publică, mecanismul MACEE ar urma să fie doar opțional de la jumătatea acestui an și ar urma să fie eliminat la sfârșitul anului.
Cât va costa energia în viitor? Este probabil întrebarea pe care și-o pune toată piața, în contextul viitoarei dereglementării. Pe fondul absenței tranzacțiilor din ultimele luni, singura piața relevantă a fost de fapt piața spot – piața pentru Ziua Următoare (PZU), unde, într-adevăr, se constată o scădere destul de consistentă a prețurilor, ca în toată Europa, inclusiv pe fondul scăderii accentuate a prețurilor la gaze. În februarie de exemplu, prețul mediu al PZU a fost de doar 347 lei/MWh, în scădere cu 20% față de luna precedentă, și la jumătate față de prețul spot de acum un an.
Prețul mediu pentru contractele cu livrare la termen în 2025 erau, la 1 martie, de 357 de lei/MWh. La finalul lui ianuarie, prețul era de 336 de lei, așadar avem o creștere a acestui preț mediu a energiei cu livrare în 2025 după tranzacțiile din luna februarie.
Dacă ne uităm pe puținele tranzacții din februarie cu livrare în 2025 pe piața cu participanți publici, PCCB-LE Flex, vedem că, exceptând tranzacția prin care Nuclearelectrica a vândut firmei de stat Electrificare CFR energie la 460 de lei/MWh
prețurile pentru energia cu livrare în 2025 au stat sub nivelul prețului reglementat prin MACEE, cel de 450 de lei/MWh. Astfel, EDS și Alive Capital au vândut energie bandă cu livrare în tot anul 2025 cu prețuri de 390 și 402 lei/MWh.
OUG-ul așteptat
Tranzacțiile vor depinde foarte mult de cum va legifera Executivul modalitatea de ieșire din schema de plafonare. Acel draft de OUG care nu a fost pus în dezbatere publică dar la care noi am avut acces stipulează câteva măsuri cu impact maxim aupra pieței. În primul rând, cum am arătat mai sus, MACEE, prin care producătorii de energie electrică sunt obligați acum să vândă energie electrică furnizorilor cu clienți finali la prețul de 450 de lei/MWh devine opțional începând cu 1 iulie 2024. După 31 decembrie 2024 MACEE va fi eliminat. Prețul de vânzare a energiei electrice prin MACEE scade de la 450 de lei la 400 de lei/MWh (posibil la 350 de lei/MWh). În al doilea rând, producătorii de energie eletrică vor plăti impozitul suplimentar de la pragul de preț de 350 de lei/MWh, nu de la cel de 450 de lei/MWh, ca acum, pentru tot ce vând în piețe. Impozitul va fi de 80% din diferența între prețul de vânzare și prețul de referință de 450 de lei/MWh – acum este de 100%. Vânzările de energie electrică prin MACEE nu vor fi impozitate.
Pe de altă parte, se pare că mecanismul de plafonare a prețurilor finale pentru consumarorii casnici și noncasnici de energie electrică va fi prelungit cu un an față de termenul inițial, până la data de 31 martie 2026. Va fi stabilit un nivel maxim de decontare de către stat pentru achiziția furnizorilor, la prețul de 700 de lei/MWh, deci probabil acesta va fi un nivel maximal de preț peste care nimeni nu va oferta pentru că niciun furnizor nu va cumpăra.
Desigur, toate aceste lucruri se pot schimba.
Așadar, anunțul unei potențaile abandonări a MACEE la finalul acestui an ar urma să lichidizeze piața și ar trebui să vedem mai multe tranzacții pentru energia cu livrare în 2025, mai ales dacă prețul PZU își va menține trendul descendent. Desigur, sunt foarte multe imponderabile, inclusiv cum va evolua prețul gazeor naturale, de care depinde și prețul energiei electrice.
Și, dacă până acum câteva zile nu vorbeam decât despre cum se ieftinește energia în piețe și cum să facă Guvernul ca această realitate să se simtă și în facturi – singurul lucru prin care poae face asta este de fapt să umble la prețul reglementat de achiziție de la producător – lucrurile nu sunt deloc liniare. Puteți vedea mai jos evoluția prețului din ultima lună pentru produsul “Calendar 2025” pe piața germană, țară care este cel mai mare consumator de energie electrică din Europa. Vă spunem și că gazul s-a scumpit cam cu 3 euro/MWh la hub-ul vienez cam pentru orice produs la termen, în ultima săptămână